En brist i världen är jordmetaller, Kina har monopol och skiter i miljön

En brist i världen är jordmetaller . Jag såg ett intressant TV reportage där Kina idag stort sett är ensam om att producera jordmetaller som är magnetiska och används i stort sätt i all typ av elektronik.

Kina tagit över tillverkningen från USA och det räcker inte till deras egen stora vindkraftssatsningar om de skulle bygga enligt planerna. Denna produkt finns på andra platser på jorden och behövs i all elektronik men är dyrt att framställa om man ska ta miljöansvar

I reportaget fick vi se hur fruktansvärda miljöpåverkan brytningen hade och hur dyrt det blir om man ska hantera detta med miljöansvar. dessa metaller behövs i all elektronik även i vindkraften då är inte den så miljövänlig som vi tror

Nu är det på gång att brytning ska ske på fler platser då Kina anser sig behöva det mesta själv. De hade slutat att leverera till bland annat Japansk bilindustri men börjat igen om det är sant det som stod i reportaget.

Australien skulle bryta men förädla metallerna i Indonesien tror jag och det var av miljöskäl USA skulle börja bryta själv. De här metallerna behövs i tekniken men de kommer självklart att bli betydligt dyrare om man ska ta ansvar för miljön. Den ska vi värna och kommer att tvinga alla att betala mer för elektronik där dessa magnetiska metaller används

9 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Lustig blogg, du är ju själv förespråkare för att förstöra naturern i fjällen för en gruva med mkt liten brytvärdig malm.

    Hur tror du det blir i den miljön? Hur ser miljön ut efter Blaikengruvan, tror inte ens de brytit malm till det värde som en återställning av miljön kostar.

    Men denna kommentar tar du väl inte in

  2. Frank

    Mycket bra Lennart att du tar upp denna fråga. Vi vill så gärna omge oss med myter om rent och smutsigt. Tex är vår kkraft den CO2 snålaste av alla våra energislag. Samtidigt vill vi inte tillåta brytning av uran hemmavid, men i annans land är det ok. Frågan är av nån märklig anledning kontroversiell trots att vi sannolikt kunde utvinna uran ur redan bruten malm (sidosten). Om nån i Sverige ville bryta de sällsynta jordartsmetallerna och säga att det är för vindkraft, skulle vi gå i taket då, eller enbart om det är till kkraft?

  3. Inte bara råvaran

    Självklart att miljön får stryka på foten när vi
    ordnar så att österländerna får tillverka produkter åt oss Usa Japan Sverige ja i stort sett alla I länder har
    lagt sin produktion till billig arbetskraft, titta även på räkorna och fisken som fiskas häromkring även den körs till länder med billig arbetskraft som rensar den.
    Var är miljötankarna med fraktfartyg som går kors och tvärs över jorden Vi tror vi handlar Svenska produkter men ack vad vi bedrar oss. Men många produkter som tillverkas är av hög kvalite. Läs vissa bilar mm. Vad händer nu med mjölken som skall ligga på E4ran.
    Svälten i världen kommer nog att öka när miljön är
    i fas med hur det skall fungera och vi slutar med konstgödning och kemikalier för att öka produktionen
    och tillväxthormoner till hamburger köttet i Usa med
    flera länder som importerar kött från andra världsdelar.
    Men många elprodukter är bara skit och behöver vi dom?
    Tror inte det men om man återanvänder vi det på rätt sätt
    och anpassar det som återanvänds till behovet kanske
    mänskligheten klarar sig.

  4. LENNART HOLMLUND

    Svar till Lars Gidlöf (2013-03-10 10:58)
    Det är inte att förstöra naturen för att ma nbryter malm. Man ska ställa krav så att det inte blir miljöförstöring. Det blev för dyrt för USA med jordmetallerna och därför slutade man bryta. Om alla länder tar ansvar så klarar man miljön men självklart blir metaller flera gånger dyrare. Det går inte att köra vindkraft om man inte använt magneter som är gjorda av jordmetaller

  5. Naturvän

    Bra Lennart. Om du drabbats av denna insikt att vindkraft inte är en speciellt miljövänlig energiproduktion borde du också bromsa vindkraftsatsningar i kommunen.
    Vi behöver inte detta naturförstörande ,intermittenta bidrag till vår energiförsörjning.Det innbär bara en miljardrullning ner i ett svart hål.
    Nya studier visar också på att ett vindgenerator endast har en ekonomisk livslängd på 12-15 år. Uträkningar visar att år 2015 när elcertifikat perioden löper ut har varje hushåll i genommsnitt satsat 70000kr på värdelös vindkraft. Väl använda pengar? Nej de pengarna behövs till att trygga vår välfärd.
    De gamla socialdemokraterna Erlander och Sträng kunde bygga välfärd. Har den kunskapen gått förlorad hos nutida socialdemokrater?

  6. Eugen Buktes

    Jordmetaller
    Du har missat en viktig grej i programmet.Usa låter Kina
    bryta sina metaller och sälja billigt till bl.a.Usa.När marknadspriset är det rätta enl.usa öppnar dom sina vilande
    gruvor,dom har flera vilande gruvor vilande.

  7. LENNART HOLMLUND

    Svar till Eugen Buktes (2013-03-11 11:49)
    Så fungerar ju marknadsekonomin så är det bara och det är det som är det tråkiga att vi stillasittande ser på denna miljöförstöring och gör inget år det

  8. LENNART HOLMLUND

    Svar till Naturvän (2013-03-11 08:30)
    Kunskapen att bygga välfärd har inte alls gått förlorad och om du väntar tills vi vunnit regeringsmakten får de se hur reparationerna av välfärdsamhället påbörjas.

    Men vi behöver energi om vi ska kunna skapa välfärd och det är det som är problemet. Jag tror ju fortfarande aatt kärnkraft är det miljömässigt bästa alternativet men vi behöver även bränsle till dem. Vi har en lagstiftning som vi som kommun måste förhålla oss till när vi tillstyrker eller avslår vindkraftetableringar

  9. LENNART HOLMLUND

    Svar till Frank (2013-03-10 17:00)
    Jag tycker själv att vi har en konstig inställning till uranbrytnig, jag tror vi skulle bryta uranet på ett miljövänligare sätt än i många andra länder och vi behöver el och då bör vi också ta ansvar för bränslet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.