Umeå efter 2014 och efter Kulturhuvudstadsåret

Umeå efter 2014 och efter Kulturhuvudstadsåret. När vi går in i nästa mandatperiod kommer det att vara med en ny kommunstyrelse ordförande eftersom jag inte kandiderar och det har väl framgått med all tydlighet i media idag. Jag har suttit sedan 1995 och jag skäms inte ett dugg för det vi gjort. Jag säger vi för politik är inget enmansjobb och man får inte fatta några beslut själv.

Jag har varit lagledare och lagkapten för Socialdemokraterna och vi har fortsatt utveckla Umeå till en bättre och bättre kommun att leva och bo i. Den enda sak som känns lite knepigt är att jag sviker många människor som önskat och bett att jag ska stanna kvar. Tro det eller ej men det har funnits ledande företrädare för andra partier som framfört detta främst för att de sett mig som en garant för en fortsatt positiv utveckling av Umeå, och kanske en kritik mot de personer de själva har. Vilka de är som sagt det är en väl bevarad hemlighet

Själv är jag inte alls orolig för vi har många duktiga personer. Det finns självklart önskemål på min efterträdare. Ett är självklart, att det är en Socialdemokrat och att den personen ska vara tillgänglig för medborgarna och se till att det nya laget blir ett lag. Det får inte vara så att jaget går före laget och att den som kommer ska inte fingra i nämndernas ansvarsområden.

Kan dock inte låta bli att tycka till om några som kommenterat mitt beslut. Alliansen försöker skrämma med att partiet kommer att gå till vänster och indirekt därmed säga att jag drivit det till höger. Nu kan man fråga sig många gånger i en kommun vad som är vad. Vi och jag upprepar att vi har fört den politik vi gått till val på och som finns i det kommunala handlingsprogrammet och så blir det i framtiden.

Hos oss är det inte en som bestämmer. Vi kommer att ta ett program där grunden är vad partikongressen beslutat och det främsta är kobben för det är när folk är i arbete det skapas resurser till välfärd. Resurser måste skapas innan de används. Vi måste bort från den massarbetslöshet som allianspolitiken lett fram till

Tidigare har vi i många frågor kommit överens med C men sedan Maud blev partiledare och mer eller mindre tvingade alla i centern att bli alliansen så har det inte varit möjligt på samma sätt. Jag är inte alls förvånad för att hon tycker att jag ska sluta men jag kommer att så länge jag lever att fortsätta att kritisera Maud och centern så länge de inte lämnar den kraftiga högervridningen som Maud ledde in partiet på. Vissa saker har gett stora skador för Sverige och de går inte att reparera som detta med Vattenfall

Själv kommer jag inte att lämna politiken helt utan sitter gärna kvar i fullmäktige och de som vill tacka mig för det jag gjort i politiken och påverkan i framtiden får kryssa mig på den valsedeln. Det finns säkert en del uppdrag i organisationen där jag kan göra ett gott jobb utan att trampa på det ansvar som min efterträdare får.

Jag är säker på att vi kommer att få fram ett S-lag som är betydligt starkare än det alliansen kan ställa på fötter och vi kommer inte att få se vilka de tänker sätta på de övriga platserna som ordföranden om de mot förmodan skulle kunna bilda regering.

Jag är även säker på att med alliansen skulle det vara svårare att hitta breda politiska lösningar som är så viktiga i en kommun som vill utvecklas. Jag har alltid tyckt att blockpolitiken borde begravas och hoppas Sverigedemokraterna inte får plats i de beslutande församlingarna här i Umeå

2 kommentarer

  1. Lennart Forsberg

    Dagen efter din presskonferens, passar jag på att skicka min gamla limerick till dig:

    En sosse i Stadsapparaten
    fick fackspråk av LO-kamraten.
    Med den rösträtt han har
    lever svordomar kvar.
    Helt maktlös står då moderaten.

    Å apropå din blogg, som ju ibland får kritik, så samlar den ju också på sig många tummar upp. Se här vad jag räknade fram igår kväll: http://andrasidan.ordbanken.se/#post537

  2. Britta Sethson

    Det där med att partiet skulle vridas åt vänster när du avgår är bara skitsnack. Ett billigt sätt att försöka värva röster när man inte har någon egen politik att presentera.

    Enligt min mening så finns det inga högersossar. ALLA socialdemokrater står till vänster och sen finns det naturligtvis olika uppfattningar inom partiet.

    Vad högern i Sverige står för vet vi dock. Privatisering av ideologiska skäl, skattesänkningar bara för att, bort från en generell välfärdspolitik. Det har vi fått nog av i Sverige.

    Som du skriver .. vi har ett bra socialdemokratiskt lag i Umeå. Vi kommer bara att byta ledare ….även om man kunde hoppas att du skulle vara evigt ung.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.