Alliansen i landstinget ett mot regional tillväxt

Alliansen i landstinget ett mot regional tillväxt. Det är dags att upprepa att detta är sant och det bekräftas i dagen VK där Nicklas Sandström säger att alliansen vill spara där. Mindre pengar på regional tillväxt innebär mindre utveckling och ännu mindre skatteintäkter på sikt. Det här visar även på att det skulle vara vansinne att lägga in Region Västerbotten som en del i Landstinget

Sandström vill även klara landstingets uppgifter genom att skyffla över kostnader på Umeå kommun där han nämner norrlandsoperan som ett exempel. Det är inte förvånande för han gör som regeringen då regeringen även flyttat över kostnader på kommunerna.

Operan är en regional funktion i Umeå liksom det finns andra regionala funktioner som länsmuseet, Västerbottensteatern, skogsmuseet, länsbibloteket för att ta några exempel till. Staten bidrar inte till det som är kommunernas ansvar utan enbart till regionala funktioner och det innebär att Sandström vill att Operan ska läggas ner.

Operan har en stor regional kulturell betydelse och det och därmed för tillväxten i Umeå och ett minskat statligt bidrag och landstingsbidrag kan inte Operan överleva och attraktionskraften i Umeå skulle minska och skatteintäkterna till landstinget minskar.

Umeå och Umeåregionen är de som betalar mer än hälften av landstingsskatten och det gör att på sikt minskar landstingets skatteintäkter om Umeå minskar i befolkning och då blir det ännu mera nedskärningar till nackdel för hela länet. Märkligt att han inte i stället föreslår att kommunerna ska överta premiärvården för då får kommunerna bedriva den som de vill med de skattepengar kommunerna får in. I ett sånt läge sker en skatteväxling mellan landsting kommun.

Det här visar än en gång en alliansregering i landstinget är ett direkt hot mot länets utveckling och han gör detta för att ta de enkla knepet att försvara ett ja i folkomröstningen trots att man ställt upp bakom den resursfördelning som landstinget använder till de olika sjukvårdsområdena där inlandet får betydlig mera pengar per innevånare än man får i Umeå.

Inte nog med denna fördelning Umeå betalar redan idag via kostnadsutjämningen mest pengar i hela landet till den vilken i praktiken innebär att Umeåborna är de som betalar så att de små inlandskommunerna kan överleva.
För att vara politiker borde man kunna tänka längre än näsan räcker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.