Regeringen favoritiserar friskolor Fy på er

Regeringen favoritiserar friskolor Fy på er. Inte en skola på samma villkor. Friskolor gör allt de kan för att få elever. De till och med sätter högre betyg i genomsnitt på nationella prov än de kommunala skolorna. Det visar en studie som jämfört skolornas egna rättning med Skolinspektionens kontrollrättning. I dag lämnades studien över till regeringen.

Skolforskaren Stenlås från Uppsala menar att eftersom friskolor är vinstdrivande då finns en risk att lärare på skolföretagen blir mer generösa med betygen för att locka elever och få skolpengen

Sedan 2010 har Skolinspektionen rättat om 128.000 prov. Den senaste omfattar 31.800 prov. Resultaten pekar på samma mönster, att det finns omfattande skillnader mellan ursprungsrättarens och SI:s bedömningar.

I uppsatsdelen i svenska i gymnasieskolan skiljer sig bedömningarna åt i 62 procent av de omrättade proven. Avvikelserna varierar även kraftigt mellan skolorna. Om samma provsvar bedöms så olika av två lärare finns det risk för att få ett felaktigt betyg, sa han

Detta är för djävligt men regeringen planerar inte att de centrala proven ska rättas centralt. I somras sa Björklund att proven skulle rättas centralt men några pengar till detta kommer inte i budgeten och det visar att det finns ingen vilja. Till råga på allt detta säger statssekreteraren att det finns mycket i budget som man vill göra men man har inte råd.

Då säger jag att regeringen ljuger. Flyttar man ansvar så reglerar man detta enligt finansieringsprincipen man minskar bidragen till kommunerna och kommunerna minskar sina kostnader och de hamnar hos staten i stället. Det är viljan som saknas och det är för att regeringen vill att friskolorna ska se ut som om de är bättre än de kommunala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.