Är det rätt politik att låna till Skattesänkningar ????

Är det rätt politik att låna till skattesänkningar. För mig är det helt fel väg att vandra. Idag är ungefär 400 000 personer arbetslösa i Sverige. Arbetslösheten är högre än i de flesta jämförbara länder. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under regeringens tid vid makten. Kunskapsresultaten i skolan har fallit sju år i rad.

Regeringen redovisar att de offentliga finanserna går med underskott 7 år i rad, med undantag för ett försumbart överskott år 2011. I detta läge väljer den borgerliga regeringen att låna till skattesänkningar  trots att expertmyndigheterna gjort klart att överskottsmålet inte nås.

Efter 7 år är arbetslösheten högre, skolresultaten lägre, och välfärden brister. Ändå är Reinfeldts huvudbudskap mer av det samma. Regeringen har en trött politik, och med den kommer Sverige aldrig nå EUs lägsta arbetslöshet.

Regeringen väljer att skuldsätta hela svenska folket för att sänka skatten  mest för dem som tjänar bäst. Det är fel väg att gå.

Efter regeringens vidlyftiga skattesänkningar återstår bara smulor till jobben. Det är fel prioritering.

Regeringens expertmyndigheter är tydliga: Överskottsmålet nås inte. Regeringen bryter mot budgetreglerna.

Regeringens prioriteringar:
Regeringens första och största prioritering är att låna till skattesänkningar. Efter jobbskatteavdrag 1, 2, 3 och 4 presenteras nu ett femte jobbskatteavdrag. Regeringen väljer också, genom att höja skiktgränsen, att skuldsätta hela svenska folket för att sänka skatten för dem som tjänar mest. Regeringen vill låna 15 miljarder kronor till dessa två skattesänkningar redan nästa år.

Därefter slår regeringen till reträtt. Vid sidan om de ofinansierade skattesänkningarna presenterar regeringen en rad välkomna reträtter. Differentieringen av arbetslöshetsavgiften slopas. Den annonserade besparingen på gymnasieskolan uteblir.

Pensionärerna får en sen men välkommen skattejustering. Men skadan är redan skedd: En halv miljon människor har redan trängts ut ur a-kassan och står idag utan rimligt försäkringsskydd. Om de går med i a-kassan tar det ett år innan de kvalificerat in sig igen.

Sedan återstår bara smulor till jobb och skola. Efter de ofinansierade skattesänkningarna och regeringens reträtter finns bara smulor kvar till vår tids stora utmaningar: Arbetslösheten och skolresultaten. Det är fel prioritering.

Om två veckor presenterar vi vår budgetmotion för 2014. Där beskriver vi hur en politik för investeringar i jobb och utbildning är bättre än att låna till skattesänkningar. Så vi bygger Sverige starkt för framtiden.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.