Rådhustorget måste göras om helt

Rådhustorget måste göras om helt.

Det har varit debatt om Apberget som nedmonterades när Rådhusesplanaden nu görs om under året. Hur den mötesplatsen ska se ut och utformas måste ses i sammanhanget Rådhusesplanaden ner till Storgatan.

Vi har Rådhustorget i investeringsbudgeten 2017, men när man ser hur det ser ut så måste ombyggnationen göras så fort som möjligt och orsaken är ganska enkel. Idag är det nästan hopplöst att på ett smidigt sätt via Esplanaden ta sig ner mot Väven och dess kulturkvarter.

I vägen för en bra kommunikation mot väven finns det stora hinder. Först har du gradängerna som finns där, du har glashuset och på gradängen står standing man och efter fasaden mot Viktoriagallerian mot gamla Domus har du parkering så du tar dig inte fram.

Så ytan mellan MVG-gallerian och Rådhuset måste göras om från grunden. Hur det ska se ut med ett livligt torg med torghandel måste man noga se över.

Rådhustorget mot Tempo måste man också fundera över hur det ska se ut och det är tveksamt om ståltältet där Frasses ligger ska vara kvar som det ser ut. Det är dags att se torgområdet som en helhet där området ner till Storgatan och även mötesplatsen kallad Apberget måste ingå.

Att rådhusesplanaden och torget ligger åtskilda i kommunens investeringsbudget har gjort debatten för snäv för tekniska nämnden om Apberget. Allt måste ingå i en helhet, självklart inklusive en mötesplats, där även delar av de funktioner som idag finns på torget måste beredas plats.

Vi måste komma igång med planeringen redan nu så vi kan börja bygga om nästa år. Sunt förnuft måste råda för att umeå ska få ett torg som står sig i minst hundra år där mötesplatsen är den viktigaste. Vi kan inte vänta med att åtgärda Rådhustorget utan tankefrö ska sås nu och via Rådhusesplanaden ska det var lätt att nå Väven.

4 kommentarer

  1. Arne

    Kan man tänka sig att placera en fontän framför rådhuset, med sittplatser runt om i etage, ett nytt ”apberg”. Styggelsen pizza- och kebabvagnarna kan med fördel flyttas till renmarksespl. där finns dom flesta utskänkningsställena, så brist på kunder torde inte finnas. Håller med att Frassebaracken är ur tiden. Kanske samtidigt göra renmarksespl. till ett centrerat försäljningsställe, flytta turistinfon. till rådhuset, eller väven, ge frassegrillen dess plats. Då får vi ett renodlat torg, som är i tiden.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det får framtiden utvisa och ditt inlägg säger att något måste göras och visst måste man på ett smidigt sätt ta sig till väven och kajen

  2. Dan Magnusson

    Bra! Jag lämnade in ett medborgarförslag i januari där jag föreslog att byggnaden med Frasses mm
    bör rivas eftersom den är ful och passar inte in på Rådhustorget.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Man måste ta en diskussion om helheten och inte bara rycka ut frasses, men jag har aldrig gillat byggnaden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.