Vi har bra sjukvård för hjärtsjuka

Vi har bra sjukvård för hjärtsjuka. 10 000 britter skulle ha levt om de vårdats i Sverige i stället för i hemlandet när de haft en hjärtinfarkt. Det är en studie som gjorts i olika register och publicerats i The Lancet . Studien handlar om åren 2004 till 2010

Studien visar att dödligheten efter 30 dagar var 28 procent lägre i Sverige. Den lägre dödligheten konstaterades oavsett ålder, kön eller andra sjukdomar.

-Det innebär att mer än 10.000 liv
hade kunnat ha räddats under den här perioden om de brittiska patienterna i stället hade fått vård i Sverige, säger Tomas Jernberg, hjärtforskare och registerhållare för SWEDEHEART.

Man tror att en förklaring kan vara att den svenska vården varit snabb på att ta till sig ny teknik som ballongvidgning. De brittiska patienterna behandlades i stället oftare med propplösande läkemedel och fick dessutom mer sällan betablockerare utskrivna.

Vi kan även se att NUS är det bästa specialistsjukhuset i Sverige inte minst på detta område. Jag tror det kan bli ännu bättre om fler patienter får komma hit så även forskningen kan utvecklas och tillräckligt med patienter som gör att man får bättre kunskap.

Förhoppningsvis kommer våra grannar från Finland att vilja köpa sjukvårdstjänster här. Jag tror även att en samlad sjukvård under en regionkommun skulle ge mera pengar till sjukvården i stället för administration

Vi måste även i framtiden kunna utveckla sjukvården och för det behövs mera pengar och inte mindre. Jag tror de allra flesta hellre vill se en anhörig överleva om en svår sjukdom som hjärtinfarkt drabbar en.

Staten har sänkt så mycket skatter att man numera lånar till dem i stället för att ha gett landstingen ökade statsbidrag för de ökade kostnaderna som bättre och en mer kvalificerad sjukvård kostar. Ny rön och ny medicin kostar pengar

2 kommentarer

  1. Lena Andersson

    NUS har så få i sin personal att det innebär fara ifall dessa få drabbas av sjukdom o måste vara hemma! NUS är därmed ett av de sämsta sjukhusen, särskilt som restiden till angränsande hjärtspecialistvård är för lång! Landstinget ska inte sälja kapacitet till Finland utan istället gratis erbjuda denna överkapacitet till svenska paitenter från andra landsting! Detta visar hur extremt skadligt det är med flera landstingsbyråkratier istället för att Staten ansvarar för sjukvården!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Att astaen ska ta ansvaret tror jag är heltfel väg att gå. De klarar ju inte av ett enda uppdrag längre utan sänker saktter för de som har det bäst stält. Däremot tror ajg att större regioner som hos oss en fyrlänslösning är bra. Trots det så om du ska vara riktigt duktig så vore det bra om vi kunse sälja till finland men självklart ska det inte gå ut över regionpatienterna. Har vi inte tillräckligt med patienter på NUS då kommer NUS att förvinan och vi får åka söderut, I Sverige får de söka sig hit men självklart ska deras landsting betala, jag fatatr inte hur du resonerar när vi ska betala åt andra landsting

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.