Det är alldeles för mycket skolk i skolan

Det är alldeles för mycket skolk i skolan. 21 164 elever på gymnasieskolor fick sitt studiebidrag indraget på grund av skolk under läsåret 2013/2014 vilket är 6,5 procent av eleverna. Det här är enligt statistik från CSN ( centrala studiestödsnämnden ) Årets nivå är rekordhög.

Glädjande är dock att siffran med de som får studiebidragen indragna i länet är lägre och hamnar på 4,1%. I Umeå fick 127 elever studiebidraget indraget vilket strax under 3%.

Jag köper inte förklaringen CSN har där de tror att ökningen beror på att skolorna är bättre på att rapportera och att riktlinjer skärpts. Jag tror det finns många andra förklaringar som en del ligger på hur det ser ut hemma, arbetsmiljön i skolan tror jag är den viktigaste orsaken och jag kan även tro att det har med studievägledningen att göra så eleverna väljer rätt för program för sig. Det är klart att även de som ansvarar för utbildningen har ett ansvar

En kommentar

  1. Caanita

    Tyvärr tror jag att mörkertalet är ganska stort. Lärare som jag pratat med säger, att det är alldeles för mycket åtgärder som ska vidtas, att allt ska vara noga dokumenterat, innan studiebidragen får dras in.
    Därför struntar man i att anmäla allt skolk.
    Min fråga blir då, vad sänder detta för signaler till eleverna?
    På en arbetsplats blir det löneavdrag eller kanske tom uppsägning ifall man
    har ogiltig frånvaro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.