Utredare bekräftar vad jag sagt om Trafikverket

Utredare bekräftar vad jag sagt om Trafikverket. Om tre veckor kommer regeringen att presentera en omfattande utredning men som SVT avslöjar på mycket allvarliga brister. Vad som avslöjats nu handlar det om järnvägsunderhållet.

10 miljarder läggs på underhållet vart pengarna går har det varit svårt att ta reda på. Utredaren har gått igenom organisationen och konstaterar att verket saknar styrning och kan inte planera underhållet. Jag är helt säker på att det är ännu värre när det gäller planeringen av nya vägar och järnvägar.

Jag är lika säker som amen i kyrkan att man tagit pengar från underhåll och inte bara järnvägsunderhållet utan också vägunderhållet. Det är lika självklart att det finns enorma brister på styrning när man lagt att fastställa Planprövningen på jurister. Vad har då en myndighetschef för uppgift.

Det här har jag sagt åt Elmsäter Swärd men jag tror inte hon visste eller tog reda på hur Trafikverket styrs. Styrelsen har en enda politiker och det är centerpartisten fd detta regionrådet Kent Johansson. Nu vet inte jag hur direktivet till styrelsen ser ut men bristfälligt måste det ha varit för Kent vet hur man styr verksamheter genom att ha varit regionråd och vilka krav.

Trafikverket har inte kommenterat detta och det har jag förståelse för eftersom inte hela utredningen presenterats . Men rör det mera än underhållet på järnvägen skulle jag fly fältet. Jag står för vad jag sagt tidigare nämligen att Trafikverket klarar inte sitt uppdrag

Utredaren har gått igenom Trafikverkets organisation och konstaterar på en lång rad punkter att:

+Trafikverket saknar styrning
+Att de inte kan planera underhållsåtgärder
+Att det väcker frågor om +Trafikverkets möjlighet att bedriva verksamheten effektivt och hushålla väl med statens medel
+Att Trafikverket till att börja med måste ha koll på den anläggning man ansvarar för

Sist men inte minst måste man se över hur styrelsen ser ut. Den styrelse som nu sitter har inte klarat av att fatta beslut om en organisation som fungerar. Det är fel enligt mitt sätt att se det att enbart en folkvald politiker.

Jag tycker att styrelsen borde utgöras av politiker som får ta ansvar inför väljarna. Se ut dem på samma sätt som vi i kommunerna utser styrelser och nämnder. Politiken avhänder sig ansvaret genom att utse ledamöter som inte är politiker. Många har så många uppdrag att de aldrig hinner sätta sig in och kunna leda verksamheten. Nya stora Trafikverket som alliansregeringen bildade är ett misslyckande från starten.

Gör om gör rätt och det är inte bara när det gäller underhållet det är fel på. Man klarar inte av att planera de projekt som regeringen tagit som närtidssatsningen som Umeåprojektet som skulle varit klart 2014 och den sista etappen har legat i Borlänge i 3 år. Storstäda i Borlänge på huvudkontoret och i styrelsen där förstörs pengarna som skulle gått till underhåll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.