Iran tillåter kvinnor att se sport

Iran tillåter kvinnor att se sport. Kanske har man tagit åt sig av den kritik som många framförde inte minst av kvinnor i samband med landskampen mellan Sverige och Iran i fotboll.

Irans biträdande sportminister sade igår att landet har lättat på förbudet för kvinnor att närvara vid manliga sportevenemang.

Utspelet kom dagar efter det att en domstol i Iran upphävde ett fängelsestraff för en kvinna med brittiskt och iranskt medborgarskap som demonstrerat mot förbudet.

Irans lag förbjuder kvinnor från att se män utöva sporter. I januari sade regeringen att utländska kvinnor tilläts att se sport på plats, men att förbudet fortsatte att gälla för
iranska kvinnor.

Det är självklart bra att man börjar lätta på förbudet och förhoppningsvis ändra sina lagar. Men det är mycket som måste göras där och i andra länder för att samhället ska bli mera jämställt. Det handlar i regel om religiösa regler och tolkningen av Koranen. I de länder där IS och andra terrorgrupper är det ett fruktansvärd tolkning av koranen där kvinnorna inte har något att säga till om

4 kommentarer

  1. Erik

    Lennart, har du inte lyssnat på Marianne Laanatza som är mellanösternexpert vid Lunds Universitet?Gör det. För din egen skull. Hon vet mycket om hur läget är i Saudiarabien. Och om hon inte ljuger så finns det en utveckling som, trots alla mörka bilder, är ljusa. Du kan lyssna på henne på SR 1 i programmet ”Studio Ett”. Det sändes onsdag den 11 mars. Och du får gärna på din blogg skriva lite om detta. Är nyfiken på vad du tycker om Mariannes iakttagelser.

  2. Bertil

    Visste ni att: Män kan läsa mindre skrift än kvinnor, men kvinnor hör bättre.
    Kanske därför man tillåter Kvinnor se sport.
    Dessutom : Kvinnor blinkar nästan två gånger så ofta som män.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.