Sammanfattning om förslag om bostäder

Sammanfattning om förslag om bostäder. Här nedan ser ni en sammanfattning av en debattartikel som följande personer skrev. Per-Anders Bergendahl, docent Monika Hjeds Löfmark, fil dr, Svenska institutet för europapolitiska studier, SIEPS Hans Lind, professor, Kungliga Tekniska Högskolan. Jag tycker det verkar en bra ingång så vi slipper att hamna i en bostadsbubbla.

Sammanfattningsvis förespråkar vi alltså en mer experimentell strategi där olika åtgärder testas i mindre skala. Detta är både ett sätt att få saker att hända och ett sätt att öka våra kunskaper om hur sambanden ser ut. Med många små steg som alla drar åt samma håll kan vi få en bostadsmarknad som i högre grad stöder den ekonomiska utvecklingen utan att hota hushållens välfärd. De handlar till exempel om något försämrade ränteavdrag, en liten skärpning av amorteringskraven, friare hyressättning i delar av beståndet, sänkta transaktionsskatter och mindre höjningar av fastighetsskatten, samt regeljusteringar som sätter mer press på kommunerna att planlägga mark

En kommentar

  1. Jojje

    Friare hyressättning kommer uppenbart leda till mer segregerat boende. Det är i dagsläget inte särskilt svårt att hitta de som vill bygga hyresrätter i bra lägen. Däremot är det omöjligt att få tag i mark. i de fall det blir budgivning på marken är hyresrätten förstås chanslös, men kommunerna kan lätt välja att ha olika priser för mark till hyresrätter och brf/äganderätter. en sådan diff skulle visserligen inte uppväga hyresrättens förfördelning skattemässigt, men göra att man faktiskt inte behöver mer fri hyressättning än vi har idag.

    Största problemet idag är dock de enormt långa och osäkra processer som man ska tröska igenom innan man får bygga. I denna stad kryllar det av dåliga exempel. Vi har vi tex Bostadens försök öst på stan (påbörjades för över 10 år sedan – fortfarande ingen detaljplan), PEABs försök på Mariehem (ca 4 år), Bostadens försök vid Hagagården (hittills 5 år) mm, mm. Hur lång tid det tar innan det blir byggnationer på Ön kan man ju bara gissa. Inte byggs det något inom de närmaste 10 åren. Och i de perspektiven kan man ju fråga sig varför kommunen inte ens börjat med I20.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.