Lägre inflation sänker pension & prisbasbeloppet

Lägre inflation sänker pension & prisbasbeloppet. Det innebär att även pensionerna blir lägre. SCB har noterat att prisförändringarna under det senaste året ligger på minus 0,4%. Det här är inte vad Riksbankens räntepolitik syftar till då de vill få upp inflationen till runt 2%. Deras räntepolitik hjälper inte trots att flera räntesänkningar i rad och att styrräntan är minus och trots att det är billigare än någonsin blir det inte snurr på ekonomin.

Prisbasbeloppet för år 2016 har beräknats till 44.300 kronor, vilket innebär en sänkning med 200 kronor jämfört med prisbasbeloppet för år 2015. Det betyder också att pensionen blir lägre nästa år.

Lägre räntekostnader (-18,4 procent) påverkade inflationstakten nedåt med 0,8 procentenheter i juni. Lägre elpriser (-6,1 procent) bidrog nedåt med 0,3 procentenheter och lägre priser på teletjänster och utrustning (-7,3 procent) bidrog nedåt med 0,2 procentenheter.

Nedgången motverkades av prishöjningar på alkoholhaltiga drycker och tobak (4,3 procent), restaurangbesök (3,1 procent), livsmedel (1,8 procent) samt hyror (1,4 procent) som bidrog uppåt med 0,2 procentenheter vardera i juni.

SCB beräknar prisbasbeloppet med utgångspunkt i förändringen av konsumentprisindex.

Det förhöjda prisbasbeloppet används vid beräkning av pensionsgrundande inkomst och tillgodoräknande av pensionspoäng. Det beräknas till 45.200 kronor 2016, vilket är en sänkning med 200 kronor jämfört med det förhöjda prisbasbeloppet för år 2015. Det innebär att det blir lägre pensioner men hur mycket kan inte jag räkna ut då det är speciellt att räkna ut detta. Regeringen fattar beslut om prisbasbeloppet

2 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Kanske dags att sluta prioritera låg inflation högre än full sysselsättning? Man kan i alla fall hoppas…

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det ka man alltid fundera över, men det får ju inte bli så att de som inte har lån ska betala för stora låntagare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.