Tunnlar för bilar kanske inte är så bra

Tunnlar för bilar kanske inte är så bra. I Norge hände en olycka i en tunnel med en tankbil. Det strömmade ut drivmedel och det exploderade i tunneln . Man evakuerade all räddningspersonal då man är rädd att tunneln ska rasa ihop. Man tror att hela tunneln kommer att fyllas med vatten och det steg med en meter på två minuter. Nu går väl den här tunneln under någon fjord så det kanske är lite annorlunda. Det är kanske något man bör fundera över i Umeå om man ska ha en tunnel där man transporterar farligt gods.

När Botniabanan byggdes var det mycket diskussion om räddningstunnlar då de som trafikerade menar att de inte behövs då ett tåg aldrig ska stanna i en tunnel utan köra ut så man kan vidta åtgärder. Händer en olycka i kommer man inte åt objekten varken i ordinarie tunnel eller räddningstunnlar och personer som befinner sig i en tunnel hinner aldrig ut ur tunneln vid en brand eller olycka med gas. Trots allt skulle de byggas men som ger liten nytta. Tågen går att programmera så att de inte kan stanna i en tunnel och de är inte lång tid genom de flesta tunnlarna

2 kommentarer

  1. Gandalfdenvite

    När jag åkte på Botniabanan för några veckor sedan så stannade faktiskt tåget, Sj snabbtåg, mitt inne i en lång mörk tunnel mitt ute i ingenstans! Tåg kan dessutom spåra ur, eller fås att spåra ur, även mitt inne i en tunnel så att det blir stående där!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Ja de kan det men det går alltid att ta sig ur om det inte är gaser eller brand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.