Kriget mot terrorn ger nyheter varje dag

Kriget mot terrorn ger nyheter varje dag. Här kommer vad som hänt det senaste dygnet i krig och attacker på lite olika platser och några andra reflektioner om terrorkriget, kriget mot islamisterna på olika platser i områden där målet är att bilda vad som kallas kalifat och där det ska styras enligt shiralagar. Man ska flytta tillbaka ett styrsätt flera tusen år. Det har säkert hänt mera men detta är ett axplock söndag morgon

Vi börjar lite kort om det som händer i Irak. Minst 12 människor har dödats och 45 skadats i en självmordsattack vid en välbesökt simbassäng i Tuz Khurmatu i norra Irak. De flesta av offren var shiamuslimska turkmener. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken, men terrororganisationen Islamiska staten har sedan en tid tillbaka haft shiamuslimer i Irak som mål för sina attacker.

Vi går vidare och hamnar i Turkiet där deras militär numera krigar både krigar mot IS och PKK som är en kurdisk gerilla grupp som har haft ett eldupphör några år men de är inte vill inte bilda någon islamistisk stat utan en egen kurdisk. Så här är ett bild som kommer via nyheter. Turkiets ”säkerhetsinsats” kommer att fortsätta så länge landet är hotat sade premiärministern till Reuters efter flygbombningarna mot IS och PKK.
Samtidigt bekräftar premiärministern för AFP att Turkiet beordrat en tredje omgång flyganfall och attacker med artilleri Det finns dock en oro hos många om vad som händer i Turkiet. Sist jag träffade folk från olika kommuner fanns en oro om att klocka även i Turkiet håller träffade på att skruvas till baka men så här kommer det i uttryck i en artikel.

De turkiska flyganfallen mot både Islamiska statens fästen i Syrien och PKK-baser i Irak kan leda till inbördeskrig.
 Det finns stor risk att det sker en våldsam spiral med omfattande oroligheter i Turkiet och över gränsen, säger Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till Aftonbladet.
Säkerhetsläget i regionen kan förändras dramatiskt av upptrappningen, menar Helin Sahin, Turkietexpert vid Palmecentret. Attackerna mot både IS och PKK innebär att Turkiet ger sig på grupper som strider mot varandra, då PKK står nära den kurdiska styrkan YPG i Syrien.
 Jag tror att IS kommer att gynnas av det här. I stället för att samla styrkorna mot dem kommer de att bekämpa varandra, säger Sahin till TT.

Om vi lämnar detta område och går Nordafrika så skedde det en attack på en bar i Kamerun då många människor dödades på en bar där. Där dödades 19 personer av en självmordsbombare i staden Maroua och 62 skadades har en militär källa berättat berättat för Reuters. Andra källor som invånare i staden kan det vara 30 döda.

Den attacken skedde bara tre dagar efter den dubbla självmordsattacken i Fotokol som dödade minst 11 personer . Det här hade inte gjorts av IS utan av andra extrema islamister som Boko Haram.

Jag tror ju att dessa rörelser måste krossas med militära maktmedel men staterna själva har inte den möjligheten förutom Turkiet i alla fall på hemmaplan. Den här kampen mot dessa grupper måste ske i flera länder för de drar sig inte för attacker någonstans. Här tror jag att polisen och säkerhetspolisen vill även ha tips från allmänheten och även andra religösa ledare som en Iman i Sverige vill ha hjälp mot terrorn för detta fläckar ner ett främlingshat mot alla troende muslimer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.