Jag är bekymrad för kommunens hus

. Jag är bekymrad för kommunens hus. Det har hänt alltför många gånger och något fel är det. Vi har Nolia som har sitt problem, vi har haft många skollokaler som haft stora problem med miljön och nu senast Fridhemsgymnasiet som har fått allvarliga skador i bärande konstruktioner på grund av upprepade läckage i bärande konstruktioner. Det är inte alltför länge sedan det huset reparerades.

I går hörde jag att man inte är nöjd med värmen i det nya huset, kommunledningskorridoren har problem det blir bara felanmälningar men sedan åtgärdas inte problemen. Så var det redan i fjol höstas.

Det är för många fall och i ombyggnader i stadshuset blir det inte klart som det sagts och samma sak på ishallen som inte heller blir klart i tid. Underhållet hade vi avsatt pengar i eget kapital för att klara av det som inte blivit gjort underhåll som behövs för att bevara fastighetens värde. Nu pratar jag om kommunen inget annat.

Det här har jag inte upplevt bland INAB, Bostaden, Umeå Energi dvs de kommunala bolagen. Vi har provat olika modeller tidigare och om jag är rätt informerad har inte kommunen anställda byggledare längre och köper in konsulter utifrån och det kan hända att det är brister där eller brister i beställningen.

Det kanske är dags att kommunen köper byggledning av Bostaden eller kanske till och med INAB och det behöver vi inte upphandla enligt LOU utan där gäller tekaldirektivet. Det andra är att bolagisera då du får en helt annan ansvarsfördelning. När inte lokalerna fungerar som det ska ska hyran för lokalerna sänkas.

Det här är inget nytt utan vi har inte hittat rätt modell för att fastigheterna ska fungera bättre eller som det är tänkt. Köp lite tjänster av våra bolag får se om det blir bättre och om underhållet ska fungera måste man ta ut en hyra som räcker till det löpande underhållet annars blir det investeringar som får kapitalkostnader på hyran. Att vi lyckats gå ordning på detta under säg drygt 30 år är inte bra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.