Äntligen höjdes taket i A-kassan

Äntligen höjdes taket i A-kassan. Det skulle den ha gjorts för länge sedan då det har varit en inkomstförsäkring mot arbetslöshet och som löntagarna betalt genom att avstå löneutrymme. Att högeralliansen stal dessa pengar och dessutom hade mage att kalla en försäkring för bidrag. Jag tycker det är ett systemfel när hela försäkringen ligger i budget då pengar tagit från försäkringen till andra utgifter och skattesänkningar. Arbetslöshetsförsäkringen finns även för företagare.

Nu har taket höjts så att fler kan få 80% i ersättning när man blir arbetslös. När taket höjs ökar tryggheten på arbetsmarknaden och rädslan att byta jobb minskar.. Nu blir det möjligt att gå från ett jobb till ett annat utan att behöva sälja bostaden eller andra tillgångar om man blir arbetslös. Viljan att gemensamt finansera försäkringen ökar också.

Den som haft en lön på drygt 25 000 får nu 80% nämligen 910 kr per dag i 100 dagar om man har så många dagar kvar. Efter 101 dagar är taket 760 kr per dag och då faller ersättningen till knappt 17 000 per månad. Försäkringen är en omställningsförsäkringen vi arbetslöshet.

Det här är ett steg i rätt riktning och taket bör höjas meta så att 80% av löntagarna får 80% i ersättning men det måste bli lättare att kvalificera sig till försäkringen samt villkoren för gisslet deltidsarbetslöshet måste förbättras. Vi har inom S kongressbeslutet på just 80% reglerna och det bör genomföras. Det här ger bättre förutsättningar för de arbetslösa att konsumera vilket ger fler i arbete och högre momsintäkter för staten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.