Barnmorska stämmer landstinget i Sörmland

Barnmorska stämmer landstinget i Sörmland. Hon gör det för hon nekats jobb på förlossningen på grund av sin tro då hon vägrade utföra aborter.

Landstinget har ingen samvetsklausul
som ger den anställde rätt att vägra
arbetsuppgifter. Men kvinnan tycker
med hänvisning till Europakonventionen
att den rätten borde finnas.
Hon vill att landstinget ska betala
80.000 kr för att ha kränkt hennes
samvets- och religionsfrihet. Ett
liknande fall i Jönköpings län är ännu
inte avgjort.

Man kan ju fundera över varför den här personen gick en utbildning och blev barnmorska då aborter självklart ingår i jobbet. Jag tycker att landstinget gjort helt rätt för de som vill göra abort ska kunna göra detta. Att inte alla ska utföra alla jobb som uppstår på en arbetsplats inom sjukvården ställer säkert till många olika problem.

2 kommentarer

  1. Anna

    Ja det är konstigt, förskolan behöver personal om man vill vårda de små. Jag tror få som inte äter kött skulle aktivt söka jobb på mcdonalds för att sedan kräva att inte behöva tillaga köttet, trots att mcdonalds även tillagar strips, hackar sallad, torkar bord etc så är också att steka burgare i köttform en del av arbetsuppgifterna, vilket man torde veta om man aktivt söker jobb där.

  2. Stefan Rådström

    EU har landat i en hållning där samvetsskäl ska väga tyngre än alla andra skyldigheter som ett arbete kräver, vilket är djupt olyckligt. I princip skulle det då också kunna innebära att den som inte är kristen och söker jobb på en bokhandel kan vägra att sälja biblar, att en katolik som söker jobb på ett apotek kan vägra att sälja preventivmedel, och att en muslim som söker jobb som kassör/kassörska på en livsmedelsaffär kan vägra att sälja fläskkött.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.