Kommer EU att kunna överleva

Kommer EU att kunna överleva ? Det måste vara fler än jag som funderar över om det är möjligt nu. Det har hänt flera saker som gör mig ytterst tveksam om dessa möjligheter finns. Nu är det främst när man inte har beslutskompetens att klara av en gemensam flyktingpolitik med vad som händer i våra södra delar sv Europa.

Att man inte ens kan enas om en rättvis fördelning tycker jag talar sitt tydliga språk. Sverige tar emot flest per capita och sedan Tyskland. Man har beslutat om fördelning men ingen bryr sig om dessa beslut. Det kommer aldrig att fungera om de flesta landar i Grekland och Italien.

Följande länder är medlemmar i EU: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Flera av länderna har satt upp stängsel som Ungern, Kroatien och Slovenien hindrar på annat sätt, Storbritannien motar och Malta tror jag knappt tar emot några flyktingar. Rumänien är restriktiva och dit och i flera andra länder vill inte flyktingarna åka och det kan man ha viss förståelse för. Det kan inte vara så att det bara är ett fåtal länder som ska lösa allt.

Rumänien tar emot få flyktingar men de har fått stora summor pengar för att lösa problemen för Romerna men de gör inget och diskriminerar romerna på många olika sätt tex genom olika avgifter till barnens skolgång. Det landet finns det säkert en hel del korruption vilket är system som ligger kvar sedan kommunisttiden. Korruptionen finns säkert även i flera av länderna.

En annan fråga där EU ställs inför stora utmaningar är vad som händer i Storbritannien och Camerons framtida krav. Inom EU har många högerpartier nått stora framgångar och är dessutom främlingsfientliga men har även en mörk syn inom flera andra politikerområden.

EU har haft svårt eller mycket svårt att hantera länder som Grekland som haft svårt att klara av sin ekonomi främst då inom Euroområdet vilket gett slitningar. Men det är fler länder med ekonomiska problem. Det finns fler områden där EU har stora urmaningar inför framtiden om man ska lyckas finna en gemensam väg där den inre marknaden ska fungera om EU ska göra det och likaså när det gäller den gemensamma valutan.

Vi ser hur flyktingpolitiken sliter på regeringar och oppositionen glider åt höger och långt åt höger. Det kan väl inte finnas en en person som känner igen moderaterna. De står inte fast lång stund över de uppgörelser man gjort i Sverige. De skyllde på KD att de lämnade DÖ och nu har de utspel om flyktingpolitiken som jag i alla fall inte känner igen från den uppgörelse som fanns mellan alliansen och regeringen. Nu gäller inte öppna era hjärtan utan stänga dörrarna.

Visst är det bekymmer med att Sverige ska ta emot så många flyktingar men som jag började med duger inte EU till någonting om man inte klarar av att tillsammans lösa krisen med alla flyktingar. Jag tror inte EU kommer att kunna överleva som många av ledarna i EU beter sig och jag funderar över hur länge Merkel håller. Hon har tagit ett tungt ansvar för att hålla ihop EU men även Euron

4 kommentarer

  1. Gunnar Karlsson

    När Sverige stod i valet och kvalet att gå med eller inte sa Ingvar C att vi skulle bygga ett socialistiskt EU och Sverige skulle vara modellen. Trodde inte ett dugg på önskedrömmen. Nu ser vi hur det blev ett högerns EU.

  2. olle

    När folkomröstningen om EU var klar satt jag och några ledande politiker under en fest och snackade om EU varande eller icke varande .
    Vår gemensamma tro på detta var att vi gissade att EU skulle överleva i 15 år sen brakar det ihop.
    Det är alldeles för toppstyrt och svårt att i Bryssel sitta och veta andra länders förutsättningar,

  3. erot

    Jag har ingen förståelse för att dom inte väljer Rumänien om dom inte vill ha bomber i skallen,Jag skulle ta första bästa land utan krig,undrar varför alla vill till sverige? Jo det vet jag men jag vill inte säga det högt.

  4. rolle rullator

    Förhoppningsvis inte, EU-projektet är ett överstatligt projekt som i sig självt inte har någon framtid i Europa. De flesta stater med självaktning och självkänsla vill nog styra sig själva. Det säger sig självt att de flesta självtänkande stater och människor inte vill bli detaljstyrda och utsugna av EU-byråkraternas allt större och allt mer detaljinriktade byråkrati. EU-projektets grundläggande ide om att skapa ett enat Europa och därmed undvika krig är ett sedan länge historiskt passerat stadium. Lägg alla sådana argument åt sidan och se vad EU egentligen har gjort för att göra det bättre för oss i Sverige. Jag håller med Cameron i många resonemang, minska EU:s inflytande på nationell politik, EU ska bara besluta över det som berör samarbetet, dvs. öka ländernas självbestämmande, minska social ”turism” med åtföljande nationella åtaganden, etc. etc. Jag röstade mot EU-inträdet och har nu efter ett antal år sett hur byrokrati, nationell handlingsförlamning och medborgares fullständiga reträtt och apati gör landet i realiteten fullständigt uppgivet. Du anger ju själv lite av problematiken, som handlar om allt från Greklands ekonomi till aktuell flyktingpolitik. Jag är övertygad om att det otroligt ineffektiva och enormt kostsamma EU-projektet kommer att dö en naturlig död när de ingående nationerna väl inser nackdelarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.