Sverige har ganska gott om läkare

Sverige har ganska gott om läkare. Betydligt fler än våra nordiska länder samtidigt som det är långa köer inom många områden i vården. Det var ett entydigt budskap på en SKL konferens om större regioner som jag deltog i för någon vecka sedan. Det här är med andra ord dåligt resursutnyttjande eller måste göras mer effektivt. Det här måste de chefer och politiker som finns i våra verksamheter ta tag i på ett ordentligt sätt.
Den som redovisade detta med mera var Göran Stiernstedt som varit statlig utredare. Kan det vara så enkelt att läkarna får jobba för lite med vården och det har blivit mer byråkrati även för läkare. Använder man ny teknik tillräckligt mycket eller varför är det så att vi har brist på läkare och så jobbar de inte med patienter utan med något helt annat som inte gör patientnytta. Tiden per patient är inte alls hög i Sverige.
Varför är det så här då. Jag tror ganska mycket på att det är statliga myndigheter som socialstyrelsen men troligen även andra myndigheter som dessutom har dålig kunskap om hur det fungerar ute i verksamheterna och lastat på läkare och även sjuksköterskor en djäkla massa byråkrati som inte duger till någonting och som personal inom sjukvården inte är utbildade för. Deras utbildning går ut på att hjälpa patienterna. Det har sagts till mig att det är många läkare som har en stor del av sin tid som inte är patientkontakter.
sjukvårdspersonal jobbar med patienter, stödfunktionerna behöver inte vara expert på sjukvård. Var det ett klokt sätt att ta bort läkarsekreterarna och låta läkarna göra detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.