Alliansregering gjorde inget åt lärarbristen

Alliansregering gjorde inget åt lärarbristen. De tillträdde 2006 men det första de gjorde var att sänka skatterna för de som tjänade mest och straffade sjuka och arbetslösa. Redan när de tillträdde visste nog de som tog det politiska arbetet på allvar att det skulle behövas många nya lärare i framtiden. Det var inte svårt att se hur många som skulle gå i pension.

Sedan lät man Björklund ha skolan som sitt område och den diskussion han förde om flumskolan gav inte läraryrket högre status och inte ville han höja statsbidragen till kommunerna så utrymme gavs för ökade löner och en bättre arbetsmiljö. Det han gjorde och som fick alliansens stöd var att lägga på mera byråkrati och med blankettifyllande på lärarna.

Det allvarligaste felet man gjorde var att inte satsa på att fler skulle utbilda sig till lärare. Det tar i alla fall minst 5 år innan man blir färdig lärare. Inga stora aktiviteter för att få fler att bli lärare och ingen utökning av utbildningsplatser för lärare på universitetet. Lärare leg infördes så bara behöriga lärare skulle få sätta betyg blev ett resultat att många försvann.

Alliansen inbillade sig att fler friskolor var lösningen så att det skulle bli fler arbetsgivare och att detta skulle öka attraktiviteten för lärarna men det lyckades inte och inte blev det fler som utbildade sig som lärare av det, inte höjdes resultaten i skolan, snarare tvärt om. Nu kommer effekterna av den borgliga skolpolitiken och utbildningspolitiken och vi har en enorm brist på behöriga lärare.

Nu är det även en uppgång av antalet elever vilket gör lärarbristen akutare. Regeringen måste vidta åtgärder för att rätta till det som uppstått och dessutom måste man befria lärarna från en massa byråkratiska uppgifter så de får ägna sig åt vad de är utbildade till nämligen att ge våra barn, barnbarn en bra utbildning så de är rustade för den framtida arbetsmarknaden.

3 kommentarer

  1. Jonas E

    Alliansens tittade bara på lärartätheten som då faktiskt ökade under Allianstiden, men det som inte Alliansen tänkte på var att det enbart berodde på ett tillfälligt dopp i elevantal = fler lärare per elev, och inte fler lärare totalt sett – priset av Alliansens ständiga siffertrixande får denna regering betala än en gång :/

  2. Anders Nilsson

    Det var (s) som kommunaliserade. Pengarna finns i kommunerna, sa GP.
    Enligt Lärarförbundet har urholkningen av lärarlönerna pågått i decennier.
    Hälften av det kraftigt försämrade löneläget ska tillskrivas (s) under 70- och
    80-talen; hälften är kommunernas ansvar. Hur kan någon tro att Sveriges
    lilla antal naturvetare skulle välja skolan och tjäna minst 10000 kr mindre än
    i industrin VARJE MÅNAD! Svenska kommunpolitiker har varit totalt
    ansvarslösa.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men det har inget med läararbristen, Det var alliansregeringen som hade ansvar för utbildningspolitiken på Universitet mellan 2006 och 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.