Varför gör VK en redaktionsblogg

Varför gör VK en redaktionsblogg. Jag tycker det är märkligt eftersom bloggarna faller inte under ansvarig utgivares ansvar. Det finns i regelverket för att blogga att så inte är fallet och att det är bloggaren som är ansvarig liksom är ansvarig för de kommentarer som bloggaren släpper fram.

Eftersom bloggaren är ansvarig då ska man rikta klagan mot den enskilde bloggaren i det här fallet redaktionen. Vet inte VK om sina egna regler eller vad är orsaken att man väljer blogg i stället för artiklar i tidningen där ansvarig utgivare är ansvarig för det som står i tidningen

4 kommentarer

  1. Olja

    Ingvar Näslund har nog blivit förd bakom ljuset av sin redaktion. De är less på att bli hindrade av honom. Med egen blogg blir de friare att skriva vad de vill utan hans vakande lögnaktiga öga som ändå bara vinklar och utesluter fakta i sina artiklar man kan nästan tro att ingvar tillhör Illuminati kanske eller någon annan lömsk organisation?. Så jag tror inte du ska se det här som något dåligt utan ett steg mot en mindre lögnaktig mediebevakning där redaktörerna äger det fria ordet.

  2. Lars Flemström

    Vk har genom användarvillkoren försökt friskriva sig från ansvar för innehållet på bloggarna, men jag tror inte att det skulle hålla i en rättegång.

    ”Vilka webbsidor som har grundlagsskydd regleras i den så kallade databasregeln i 1 kapitlet 9 § YGL. Huvudregeln i första stycket är att massmedieföretag som har grundlagsskydd för sin övriga verksamhet automatiskt även har grundlagsskydd för sin webbsida. Det innebär att ansvarig utgivare ansvarar för det som publiceras på webbsidan.”

    Detta är Journalistförbundets tolkning av den i och för sig ganska svårlästa lagparagrafen. Och jag tror att de har rätt. VK använder t.o.m ordet ”friskriver” i användarvillkoren, vilket jag tror saknar juridisk giltighet i en rättegång. Menar VK att en användare, på vars blogg olagligt material har publicerats, ska kompensera VK-koncernen för de böter, som ansvarige utgivaren har ådömts? Ja, jag har länge misstänkt att tidningsföretagen betalar de böter, som deras ansvariga utgivare har ådömts för tryckfrihetsbrott. Detta är ju ytterst osunt.

    Många tidningsföretag har haft bloggar, som VK idag, vilka har granskats löpande av journalister, som har blivit tröttare och tröttare och släppt igenom sådant de borde ha stoppat. Man har försökt med klickbara direktlänkar ”Anmäl olagligt innehåll” till den granskande journalisten på själva bloggen. VK-koncernen har hittat på sin egen modell för att friskriva den ansvarige utgivaren från sitt straffansvar. Men vem kan ”friskriva” någon, utom den skadelidande själv?

    Nej, jag tror inte att detta skulle hålla i en rättegång. En granskning av en avlönad journalist av varje inlägg och varje kommentar, som exempel på Anders Forss’ blogg, skulle kosta mycket pengar. Bloggarna fungerar väl som en del av marknadsföringen av tidningen, och därför omfattas bloggarna av utgivaransvaret. Det är min tolkning av rättsläget, och den tycks ju stödjas av Svenska Journalistförbundet.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      I reglerna för bloggare står det att bloggarna har ansvaret, och det var ju upp när jag hade blivit anmäld för hets mot folkgrupp . Jag kommenterade en annans blogg och jag hade som bevis att det var inte mitt ansvar med hänvisning till VK, s regler, Skulle vara intressant att veta vad som gäller. Nu har de gjort bloggar av flera journalister, de har ju Lövenbloggen, basketbollgen med flera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.