Går det att skydda sig mot terrorismen

Går det att skydda sig mot terrorismen. Det går självklart till en viss del men att kunna förhindra att en person kapar en lastbil som man gjorde i går är nog i det närmaste är omöjligt. Då måste det nog finns utrustningen i bilen som föraren kan stänga om han blir överfallen eller lämnar bilen. Nu är han dock bara misstänkt ännu så länge

Vi upplevde detta på nära håll när vi var på en minnesstund på söder när attentatet skedde. Att få en taxi därifrån var omöjligt så på promenerade in mot centrum för att därifrån försöka ta oss förbi centrum så vi kunde ta en taxi mot Arlanda var inte lätt men vi lyckades även om det tog lång tid till Arlanda. På den här promenaden såg vi på nära håll polisens, ambulanser, räddningstjänstens agerande. Det är klart att det tjutade sirener blinkade ljus och poliser i massor. Men jag tycker polisinsatsen syntes välorganiserad.

Under tiden kom det ut via media olika spekulationer om skottlossningar , utrymningar av lokaler med mera som senare togs tillbaka. Det gläder mig mycket över att polisen idag får mycket beröm vilket de är väl värda efter att de fått bli bespottade under en längre tid över en massa små händelser. Polisen visade igår att de visst klarar uppgiften i ett mycket svårt läge så organiserar man sig snabbt, hinner spana och även samla ihop sig och gripa den som man tror utförde dådet.

Det tog inte speciellt lång tid så fanns den personen som man misstänker vara förövaren och han greps och senare anhölls. Alla andra samhällsfunktioner räddningstjänst, sjuvården med mera har också fungerat precis som det är tänkt. Nu är det många som jobbat länge och behöver få vila ut.

Det här visar också på att i den krisledningsorganisation som finns också övar för annars har det inte gått så bra. Jag ska inte ta upp hur jag tycker att TV media fungerar. Däremot har de som haft pressansvar bland myndigheter skött sig alldeles utmärkt och inte spekulerat. Jag gillar när de säger de talar vi inte om. Slutligen visar det sig att kameraövervakningen är en utmärkt metod för utan bilderna som polisen publicerade på den misstänkte är det långt i från säkert att avspärrningarna kunnat hävas och man är på väg tillbaka till vardagen.

Nu kommer det säkert komma massor med uppgifter vem personen är vilken bakrund han. Det har kommit uppgifter om att det funnits sprängmedel ombord på bilen och SVT säger att det kommer från poliskällor. En kommentar som polisens presstalesman Lars Byström inte säger något om för de talar aldrig om vilka beslag man gör. Däremot är det inte bra om de som inte ska uttala sig gör det.

Sist men inte minst är det ett fokus på dessa döda och skadade i Stockholm som inte är större än bussolyckan i Sveg. Sjuvårdresursena
Inom en mils radie är enormt stora jämför med Sveg och kan inte vara något som helst problem. Visst kan det ha hänt värre saker i Stockholm om det nu är en terrorist. I detta resonemang har jag utgått från hur många som skadats och dött. Då ser man att det är en helt annan katastrof i Stockholm än i Sveg och då är det som Sverker Olofsson sa i sitt sommarprogram att mediabilden mellan Stockholm och Norrland är inte likadan

6 kommentarer

  1. johansson

    Jag tror inte att det varit samma mediabevakning om detta hänt i Kiruna eller Luleå, Sveg är glömt nu men så är det i alla sammanhang, stockholmare är mera värda än övriga svenskar.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag sa att jag tror inte det går att skydda sig mot den typen av attentat som skedde. Jag skrev att jag tror att man med tekniska medel ska se till att förarren kan stänga av bilen eller att den inte går att stjäla om man lastar av och på varor

  2. Micke

    Om SÄPO, polisen skött sitt förebyggande arbete att dela med sig av uppgifter om återvändare till kommuner som det är tänkt de ska göra kunde såna här terrordåd ha haft större chans att undvikas.

    Det är ett stort misslyckande av SÄPO/polisen att man inte informerat andra myndigheter.

    Sen har politikerna hanterat återvändare som om de varit på en turistresa till kanarieöarna, de har ett stort ansvar. Naiva politiker är farliga.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror du har fel. Till och med i Ryssland har det gjorts terrorattacker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.