Nordeaflytten gör att aktieägare dubbelbeskattas

Nordeaflytten gör att aktieägare dubbelbeskattas. Läste en artikel i VA finans där man påpekar just detta. Det kanske inte blir så stort värde för dessa ägare att bolaget flyttar. Läs och begrunda det som skrevs i fenna artikel. Så här ser artikeln ut från början till slut idag torsdag.

Citat ”Dubbelbeskattning väntar vissa – se här om du blir drabbad.
Du som har Nordea som bank kommer inte påverkas när huvudkontoret flyttas till Finland. ”All verksamhet på hemmamarknaderna i Norden förblir oförändrad, och ur ett kundperspektiv blir det inga förändringar i vår dagliga verksamhet” uppger Nordea i ett pressmeddelande.

Men för de svenska sparare som äger Nordea-aktien – vilket är drygt 113 600 enligt ägartjänsten Holdings – blir flytten mer problematisk. För dem som äger aktien via ett investeringssparkonto (ISK) beskattas utdelning från utlandet en extra gång: finska staten drar av en extra källskatt på 15 procent av utdelningen, skriver Dagens Industri.

”Har du aktier på ett investeringssparkonto så ska utdelning vanligtvis inte beskattas, men här blir det ett undantag”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till DI.

För den som till exempel äger 1 000 aktier i Nordea och får en utdelning på 6 160 kronor (senaste utdelningen låg på 6,16 kronor per aktie) kommer drygt 1 350 kronor gå förlorade i den extra skatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.