Mycket bra satsning av Umeå med Brå

Mycket bra satsning av Umeå med Brå. Med uppdraget Umeå växer  tryggt och säkert, vill Umeå kommun tillsammans med Polisen och andra samhällsaktörer arbeta systematiskt för att öka tryggheten och minska brottsligheten. Under året genomförs flera olika brottsförebyggande aktiviteter.

Sedan hösten 2017 har UmeBrå, Umeås brottsförebyggande råd, arbetat med uppdraget Umeå växer  tryggt och säkert. Syftet är att säkerställa en struktur för systematiskt arbete med syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten samt motverka tendenser till social oro i nordöstra stadsdelarna. Under vintern och våren har tät samverkan skett med bland annat Polisen, Bostaden, civilsamhället och flera verksamheter inom Umeå kommun.

 God samverkan är nyckeln för ett lyckat brottsförebyggande arbete och vi kan se synergieffekter av samordningen mellan kommunen och Polisen redan nu. Umeå är den största staden i Sverige utan socialt utsatt område och vår ambition är att det ska fortsätta vara så, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd och ordförande i UmeBrås styrgrupp.

Brottsförebyggande aktiviteter

Utifrån en nulägesbild har fem områden prioriterats och utifrån dem har UmeBrå, tillsammans med flera olika aktörer tagit fram brottsförebyggande aktiviteter. Under våren och sommaren genomförs bland annat:

En satsning på Östra Ersbodas utemiljö med bland annat ett nytt hängställe för ungdomar, fler lekplatser, bättre belysning och odlingslådor för boende på området. Under hösten planeras också en ny konstgräsplan på området. Samverkan med Gator och parker, Fastighet, Fritid och Bostaden.
Projektet ”Starkare” där ungdomar styrketränar tillsammans med poliser. Kravet är att ungdomarna samtidigt sköter skolan och inte brukar doping eller andra droger. Träningen varvas med samtal och föreläsningar.

Samverkan med idrottsföreningen Young boys, polisen, antidopingorganisationen 100 % ren hårdträning och Umeå kommun.
Sociala insatsgrupper där polis och socialtjänst har samarbetet med ungdomar med risk för kriminell livsstil för att tillsammans kunna stötta familjerna och ungdomarna. Ett första prov har skett under våren och nästa steg är att bygga på samverkan med skolorna.

Feriejobb där ungdomar får arbeta utomhus på sina områden. Satsningen ska ge både arbetslivserfarenhet och en känsla av stolthet över sitt eget område vilket också medför att man tar bättre hand om det. Bland annat får ungdomarna bygga utegym, rensa rabatter och rusta upp utemiljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.