Ett helt obegripligt system

Ett helt obegripligt system

Ett helt obegripligt system. Det här systemet som man har inom Umeå kommun är det bara några få som begriper. Det är nämligen så att de som gräver upp ska inte fylla och återställa som i detta fall gatumiljön och gatu och trottoarstandarden. Så här ser det ut på Brogatan där jag bor trots att entreprenörerna NCC gjorde färdigt för 3 veckor sedan. Då hade man all maskinpark där och då har det nog tagit kanske två dagar att återställa detta till den standard som kommunen har.

Nu ska kommunen dit med sina entrepenörer och göra detta färdigt. Det är inte otänkbart att kommunen har samma entreprenör som Näslund hade. Det här blir självklart mycket dyrare och det är inte i slutändan Näslund som får en högre kostnad utan det är vi hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. Det borde kommunen tänka på. Ibland hörs det som om man är rädd att man fuskar om man lägger ansvaret på att de som gräver upp också ska återställa. Det om något måste vara tomt prat för det är som allt annat att man ska återställa enligt de krav kommunen har.

Det här systemet ger också mer byråkrati. Det här diskuterade vi ett flertal gånger men tekniska nämnden vidhöll det här förslaget. Jag tycker och det är jag inte ensam om och det är att den som gräver upp ska också återställa. Förutom att det kommer att bli billigare så kommer jobben att någon gång bli färdiga. Det här exemplet som finns på bilden har varit färdigt för tre veckor sedan har som sagt blivit billigare om man lagat det omedelbart och dessutom har vi som hyresgäster sluppit att en massa damm och smuts hamnat i trapphuset och i lägenheterna.

2 kommentarer

  1. LenaKE

    Nej, det du föreslår är ingen bra idé, jag tycker inte det. Marken måste ”sätta sig” efter en grävning innan det asfalteras och det gör kommunen, som ansvarig väghållare genom Gator och parker, men debiterar sen kostnaden. Om den som gräver upp också ska återställa riskerar vi ett lapptäcke av olika lösningar.
    Inte minst ur tillgänglighetssynpunkt är det viktigt att beläggningen är bra och enhetligt utförd, inte för stora sidolutningar, nollad kantsten vid övergångsställen, korsningar etc.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Nej Lena marken behöver inte sätta sig man vibrerar marken med vibrator eller vält presis som man gör efter andra vägar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.