Skrota systemet med politiska vildar

Skrota systemet med politiska vildar. Då menar jag att de finns ingen som blivit invald på annat sätt genom att stå på ett partis valsedel. Det har hänt i riksdagen, landstingen och i kommunerna bland annat här i Umeå. Nu händer det i riksdagen igen då hon som fått gör bra betalt av riksdagen för sitt boende.

Det handlar om Emma Carlsson Löfdahl (L) som nu blir politisk vilde. Jag tycker det är rätt om de plockar bort sig själva genom ett sätt som Emma gjort. I Sverige har vi partival med personvalsinslag där en person som fått ett visst antal personkryss och till riksdagen är det 5%. Får en person 5% av partiets röstande kliver man in före alla andra in i riksdagen. Det systemet tar då inte hänsyn till att de som röstat på den lista som partiet gått till val på utan att kryssa blir mindre värt. Det är en annan fråga ur demokratisynpunkt.

Eftersom en person sagt att man lämnar partiet då borde den personen mista sin valda plats då man inte längre är med i det parti man gick val med. Då borde man även räkna om fördelningen av platser i riksdagens utskott. I fallet med Emma så blir alliansen en röst mindre än resultatet av valet som grundade sammansättningen till utskottet som om alliansen finns, men den har spruckit. Man borde ta tag i detta i riksdagen så att vi inte kan få politiska vildar, de som lämnat sitt parti de gick på val tillsammans med. Skrota systemet som gör att de uppstår politiska vildar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.