Professor Gustavsson tycker det är fel av Regionen i Stockholm fattat beslut att coronasjuka ska behandlas på boendet och inte få sjukhusvård

Yngve Gustavsson professor i Umeå och specialist och forskare inom området äldre. I går så jag ett inslag på 21 nyheterna som främst handlade om
beslut som tagits inom Region Stockholm och de regler de tagit om att de som blir sjuka misstänk Corona ska vårdas på boendet och inte få sjukhusvård. Han menade att det är en diskriminering och strider mot att man alltid ska ge bästa vård. Han menade att man inte har rätt kompetenser på personalen på boende som kan avgöra om man ska få sjukhusvård eller inte, och det ska vara läkare som avgör men att det finns en bred kompetensbrist.

Tex fanns det patienter som inte skulle klara av vissa behandlingar och därför skulle få smärtlindringar och skulle få
Palliativ vård. Men det var fel att fatta ett beslut att man inte skulle få åka in på sjukhus. Gustavsson menade att det var det beslutet som gjorde att så många som bodde på äldreboenden (eller rättare sagt särskilda boenden eller vård och omsorgsboende) hade dött. Men han sade också att många hade kunnat dö även om man besökt sjukhus då bakomliggande sjukdomar fanns i bakgrunden. Han menade och att kunskapsbristen var en orsak till att man inte fick tillräckligt med näring.

Jag är självklart ingen expert men förstår att Region Stockholms beslut grundade sig på att man ville avstå från att överbelasta sjukvården. Men det är klart att det troligen brustit någonstans när smittan fått fäste på boenden för äldre sjuka. Det är tragiskt att man inte har rätt kompetenser på boenden samt det att det sedan tidigare skrotats alla beredskapslager för skyddsutrustning för personalen. Gustavssons reaktioner i går gick främst ut på Region Stockholms beslut att de gamla sjuka på boenden inte skulle till sjukvården.

Sjukvården har ansvaret för sjukvården i Region Stockholm är det politiskt alliansen som styr och regionen är gamla landstinget. När det gäller den så kallade äldrevården är det kommunerna som styr och jag menar att i flera kommuner i Stor Stockholm är det många kommuner som styr och som jag beskrivit av alliansen där man hur enkelt som helst skulle kunnat höja skatten med 50 öre så hade förhållandet för personalen sett ut mycket bra men ändå ha en skatt som är mer än 4kr lägre än i Västerbottenskomunrna. Det är för mig inte alls förvånande att media inte tar upp detta beror och självklart på att journalisterna i massmedia bor i Storstockholm.

En kommentar

  1. Brorson

    Intressanta synpunkter som du kommer med. Du har kanske rätt. Men detta betyder inte att det är avgörande om utföraren av äldreomsorgen är kommunen själv eller ett privat bolag, utan den övergripande politiska styrningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.