Turkiet begränsar sociala medier kanske på väg att återinföra ett Kalifat som de var fram till 1920 talet

Turkiet är på väg åt fel håll och det märks numera ganska tydligt. Inte nog med att man har gjort om Hagla Sofia som nu är moské igen utan man ger sig också på det fria ordet. Nu är det sociala medier man ger sig på och igår fattade man beslut om att begränsa sociala medier. Det här som sker kommer på sikt att leda till att de kommer att tappa turister. Det är många med mig som tror att man är på väg att återgå till att bli ett kalifat som man varit kalifat mycket länge och avskaffades 1920. Man är nog sakta men säkert tillbaka på väg dit men gör inte på samma sätt som man gjort i andra länder i mellanöstern.

Så här skriver Omni om begränsningen av sociala medier.
Turkiets parlament röstade under onsdagen igenom en kontroversiell lag som ska begränsa sociala medier i landet, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Lagen kräver att utländska sociala medie-sajter, som Facebook och Twitter, måste visa att de har lokala representanter i Turkiet och att de följer turkiska domstolsbeslut när det kommer till att ta bort känsligt innehåll. Bryter sociala medie-jättarna mot lagen kan de dömas till kraftiga böter.

Lagen backas av landets president Recep Tayyip Erdogan och har mött kritik för att den inkräktar på yttrandefriheten.

3 kommentarer

 1. Petter

  Det är nog inte bara Turkiet som är på väg mot ett kalifat, finns många även i Sverige som vill gå denna väg och jobbar hårt för detta. Vi ser hur partier infiltreras av dessa anhängare. Och även partier som har dessa ideer börjar poppa upp och dessa har många anhängare idag.

 2. Jan Hägglund

  Turkiet är absolut på väg åt fel håll.
  Däremot tror jag att vi ska vara försiktiga med att använda begreppet ”Kalifat”. Daesh (som många arabiska länder vill kalla IS, liksom Sverige och Frankrike, för att inte dem legitimitet) utropade sitt Kalifat i slutet på juni 2014. Vi vet hur dessa ”wahhabiter” agerade. Massmord, folkmord, slavmarknader, massvåldtäkter och alla tänkbara övergrepp. Vi har inte sett något liknande sedan nazisternas SS inrättade koncentrations- och dödsläger i bl a Polen. Daesh riktade sina övergrepp mot ateister, kristna, yazidier, shiamuslimer och även mot andra riktningar bland sunnimuslimerna än den Daesh själva såg som den rätta, wahhabitiska, tolkningen av sunniislam.
  Även om det går åt fel håll i Turkiet vill inte Erdogan och hans parti ha en stat som på något sätt påminner om den som Daesh eftersträvade. Erdogan representerar islamisterna från det ”Muslimska brödraskapet”. De är också sunnimuslimer men av en annan sort än wahhabiterna i Daesh. Därför tror jag att vi ska vara försiktiga med att använda begreppet Kalifat (för då tänker många på just Daesh). Men jag håller alltså med om att Turkiet håller på att både islamiseras och avdemokratiseras. Detta hänger ihop. Men moderniseringen av Turkiet hann gå långt. Det finns fortfarande hopp. Vi borde stödja de grupper inne i Turkiet som försvarar yttrande- och tryckfriheten samt rätten till fria val. Erdogan måste fortfarande få folket med sig – och de fria valen har inte avskaffats – även om fria val i Turkiet inte är fria på det sätt som i Sverige. Men det är bra att frågan om Turkiet kommer upp. Jag minns när vi, i arbetarrörelsen, stödde grupper i andra länder som hade rötter på arbetsplatserna, i facket och så vidare. Turkiet är ett avgörande land i Mellanöstern. Jag var där 1974, på tågluff, och blev rånad! Jag var naiv på den tiden. Men vi måste försvara rätt grupper i Turkiet. Vi måste ge dem stöd moraliskt och på annat sätt. En fullständig islamisering av Turkiet kommer inte endast att påverka Turkiet. Detta skulle påverka andra stater i regionen och även i Europa däribland Sverige.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   De har ju haft ett kalifat fram till ett årtal som jag hsr i bloggen. Motståndarna till Erdogan tror att det är dit han vill men inte med samma metoder som i andra länder som varit på tapeten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.