WHO,s chef tror att det tar tid att rätta till spåren efter pandemin och jag har varit inne på det tidigare och beskriver en del som jag är säker på händer

Vi kommer att få bära effekterna av Corona i mycket lång tid. Det säger WHO chefen i går på en pressträff. Då menar han inte några år utan i årtionden. Jag är säker på att han denna gång har helt rätt. I går kom ju ett svar på detta och det är hur mycket BNP har fallit nämligen i snitt 12,5%. Det kommer självklart att få stora problem för länderna ekonomi för att inte säga enorma problem. Det pumpas ju ut enorma summor pengar i världens ekonomier och kanske mest i det land som sedan länge har en av världens högsta statsskulder. I Sverige finns det även partier som vill ge ut enorma stöd till små företag som har fått känna av Corona men det tror jag egentligen inte på. Det kommer oavsett vad man säger att bli ett överskott på företag inom flera branscher, det är då jag helt övertygad om.

Jag tror även att i spåren av pandemin kommer många jobb att försvinna i hela världen och arbetslöshet ger även fattigdom då i många länder finns det knappt någon arbetslöshetsförsäkring. Risken för att brottsligheten och drogbruk kommer säkert också att öka. Jag förutsätter att vi i Sverige behåller de förbättringar som de flesta partierna var överens om i a-kassan och sjukförsäkringen när pandemin började för det är minst viktigt för att vi inte hamnar i en fattigdoms kris. Det måste finnas pengar till detta och det måste man nog göra i Sverige och andra länder. Den skuld alla länder dragit på sig utan att veta hur det ska betalas så finns nog ingen annan väg än att höja skatterna. De som i detta läge tror att det går att klara av välfärden och betala av på statsskulden tror jag lever i en fantasivärld.

Så här skriver Omni om WHOs chefs bedömning att det tar lång tid att rätta till det pandemin ställt till med. ”Coronapandemin har inneburit en hälsokris som bara uppstår en gång vart hundrade år. Det sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff på fredagen.
Han påpekade att den intensiva forskningen kring covid-19 har gett många svar, men att ännu fler är obesvarade. Det märks bland annat på att flera länder drabbats av en ny våg efter att ha öppnat upp igen.
– Effekterna av det här kommer att märkas i flera årtionden framöver, sa Tedros.” Slut citat Omni. Nu ser man dessutom att Coronaviruset har vaknat till igen i många länder främst de som stängde ned ordentligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.