Spionskandal då Danmark låtit USA spionera på Sverige och SAABs flyplansindustri och USA fick sälja flygplanen

Vi ska under inga som helst skäl lita på USA. Det har kommit fram att NSA som är USA,s underrättelsetjänst bedrivit spionage både mot Danmark och Sverige. Uppgifter kommer ursprungligen från en visselblåsare som gett information. Det är Danmarks FRA som har blivit avlyssnad. Man var mest intresserad av SAAB och deras flygplan Gripen. Man har helt enkelt fått tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacentraler på Amager. Jag tycker det är för djävligt att NSA lägger ner kraft på Sverige men de fick ju sälja flygplan till Danmark i stället för Sverige. Nu ska vi inte favorisera USA när det gäller industrispionage som detta gäller men vi vet ju vad Trump sagt och det är Amerika First så troligen var det OK från honom. Vi borde vara försiktiga att favorisera USA företag när det gäller 5G nätet. Är vi riktigt säkra på att Kina är sämre att ha göra med dem än med USA eftersom de går via vårt nordiska grannland Danmark.

Jag lägger ut en del av den text som finns på Svt nyheter och det finns mer att läsa där
Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA bedrev spionage mot svensk och dansk försvarsindustri från en bas i Danmark. Det avslöjar Danmarks Radio som talat med flera källor med insyn i en pågående avlyssningsskandal inom danska motsvarigheten till FRA, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Bland målen för amerikanska NSA:s avlyssning fanns Saab och den danska försvarskoncernen Terma. Enligt uppgifter till DR, från flera av varandra oberoende källor med insyn i granskningen av den pågående avlyssningsskandalen i Danmark, har NSA fått tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacenter på Amager söder om Köpenhamn. Därifrån har man avlyssnat holländsk, norsk, fransk och tysk datatrafik, danska politiska institutioner och svenska försvarsintressen.

Flera källor pekar ut det svenska Gripen-programmet som ett av målen.

Danmark upphandlade nya stridsflyg

Det amerikanska spionaget ska, enligt Danmarks radios källor, ha skett samtidigt som den danska staten upphandlade nya stridsflygplan – där Saabs Gripen-plan var med i slutstriden. Danska staten köpte till sist 27 amerikanska F-35-stridsflygplan

Danmarks radio har vare sig kunnat styrka eller avfärda att avlyssningen hade ett samband med mångmiljardaffären, detsamma gäller frågan huruvida någon känslig information har röjts. Men enligt experter som SVT och DR talat med kan det röra sig om ekonomiska motiv.

Visselblåsare slog larm
Den danska skandalen inleddes med att en anställd på FE upptäckte att NSA bedrev olagligt spioneri genom det dansk-amerikanska underrättelsesamarbetet. Efter flera misslyckade försök att uppmärksamma FE:s ledning på problematiken larmade visselblåsaren FE:s tillsynsmyndighet TET.

Myndigheten inledde en undersökning som resulterade i en fyra pärmar tjock rapport.
Materialet från visselblåsaren indikerar, enligt tillsynsmyndigheten TET:s pressmeddelande, att FE:s ledning ”underlåtit att följa upp eller närmare undersöka indikationer på spionage”. Den danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade fem personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag.

Sofistikerad programvara

NSA hade fått tillgång till internationella fiberkablar som löper in och ut ur Danmark till bland annat Sverige, USA, England och Tyskland. Kablarna är nyckel i den storskaliga avlyssning som USA och deras allierade bedriver. Resten får du gå in och läsa på Svt nyheter

2 kommentarer

  1. tjalle

    Ja och vi skyller hela tiden på Ryssland i våra ubåts affärer ,jag tror lika gärna det kan vara NATO eller USA ubåtar

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Man kan aldrig vara säker. Jag tror att USA har startat fler krig än Ryssland/Sovjet men kanske någon vet. Trots det gillade jag inte kommunismen men Putin var ju föreslagen av Jeltsin som sin efterträdare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.