Våldet och mordet på kvinnor måste stoppas och våldet har nog stora mörkertal

Det har blossat upp en stor diskussion om våldet och mördandet av kvinnor och det med all rätt. Regeringen tillsätter en krisgrupp efter den senaste tiden uppmärksammade mord på kvinnor. ”Det står bortom allt tvivel att mer behöver göras”, skriver Stefan Löfven enligt Aftonbladet. Det är självklart att något måste göras men frågan är vad man ska göra. De flesta har ju skett i nära relationer eller i före detta som gör det verkligen svårt. Om det stämmer det som speglats i media har även socialtjänster varit inblandade och i flera fall har det varit mödrar till deras gemensamma barn.

I många fall har det varit fall där våldet på olika sätt ökat och ökat. Visst kan det vara på sin plats med ökat straff men hjälper det för att få ned våldet och antalet mord är nog svaret kanske. Det är ju något allvarligt fel i huvudet på de män som beter sig så mot sina kvinnor och fd kvinnor som man bott ihop med. Såg att i ett fall var det ett mord på en kvinna där man hade nio barn. Senast i Flemingsberg hittades en 32 årig mor till 4 barn ihjälstucken med en kniv. I det fallet skriver Aftonbladet att ”Barnen har ingen släkt i Sverige och har nu jourhemsplacerat” vilket fruktansvärd situation för de små barnen. Man skrev även att man sällan sett kvinnan men att hon inte tordes anmäla mannen.

Det är väl där roten finns att kvinnorna upplever så mycket våld att de törs inte anmäla mannen och det är väl inte otroligt att det är på många ställen en kultur där männen bestämmer allt. Det är väl runt 15 talet fall per år som kvinnor/mammor mördas. Men det finns kanske 100 000 problematiska fall enligt Leif G Persson, och i de flesta fall pågående eller avslutade relationer. Det är med andra ord ett oerhört stort mörkertal. Kvinnorna törs heller inte anmäla då det är detta med bevisbördan och är det misshandel kommer också männen ut från sitt straff.

Redan under min tid som ordförande i Umeå Brå i början på 2000 talet kom BRÅ med en rapport om detta som visade att det fanns även en hel del fall av Hedersrelaterat våld. Skulle inte förvåna om detta har ökat i Sverige och i hela världen då kvinnans ställning i många länder är mycket låg. Jag tycker det är mycket bra att man tar tag i detta som så småningom leder till att kvinnor mördas och att det oftast även är barn som blir lidande. Men jag tror dessutom att man måste skaffa sig kunskaper om hur ofta det sker våld mot kvinnor för det gäller inte bara att straffa mördarna utan man måste ta krafttag för att stoppa våldet mot kvinnorna. Är det som Leif G Persson säger 100 000 fall är det ett jättearbete som måste till och man måste troligen vidta många olika typer av åtgärder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.