Covid har ställt till det ordentligt för handeln då containers är på fel plats

Covid har ställt till det på många olika sätt. Det som kanske är ett större problem är att hamnar stängs och att containerns blir stående på fel platser för att godsflödena ska fungera. Nu har världens tredje största containerhamn stängt då en hamnarbetare har smittats med covid 19. Det här låter allvarligt när man stänger och det kan ha påverkan på handeln ända fram till julhandeln. Det här visar hur oerhört viktigt det är med handel som ska ske över hela världen. Det är ju enormt stora båtar som transporterar gods över hela världen, det fick fick vi se när båten gick på grund i Suezkanalen.

Så här beskrivs det i Omni.
Världens tredje största containerhamn, i kinesiska Ningbo-Zhoushan, har delvis tvingats stänga sedan en hamnarbetare smittats med covid-19, skriver Bloomberg. Nu befarar många att stora störningar globalt i redan ansatta leverantörskedjor är att vänta.
– Det kan få långtgående konsekvenser ända fram till ”black friday” och julhandeln, säger Josh Brazil på analysfirman Project 44.
Den ökade smittspridningen har redan påverkat fraktkostnaderna. Indexet Baltic Dry, som är ett globalt riktmärke, indikerar en mer än 10-procentig prisökning på en månad. Ovanpå det har containerhyran rusat i år. Frakt från Shanghai till Los Angeles har blivit mer än 220 procent dyrare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.