Det finns hopp om att Sverige får ut alla man vill ha ut från Afghanistan

Det finns gott hopp att Sverige kan få ut alla som man vill ha ut från Afghanistan. Så måste man tolka vad Ann Linde sa i Svt,s morgonstudio. Det skulle vara en stor sak för många av de som jobbat och hjälpt Sverige under den tid Sverige har varit i landet. Den 31 augusti ska ju alla ha lämnat landet enligt Talibanerna och vad USA,s president Biden lovat. I annat fall säger Talibanerna att man betraktar det som en ockupation. Sker inte detta är nog säkerhetsläget allvarligt. Hur länge de som jobbat åt andra länder kan lämna landet är osäkert och vad händer då. Afghanistan är ett mycket fattigt land och Talibanerna vill inte ha en utvandring av rika människor. Det råder dessutom stor brist på mat och FN har varnat för hungerkatastrof. Nu är det säkert att vänta på nästa steg från Talibanerna.

Så här beskriver Omni läget för att få ut folk från Afghanistan.
Utrikesminister Ann Linde (S) är säker på att Sverige de kommande dagarna kommer att klara att få ut alla lokalanställda från ambassaden och deras familjer.
– Under gårdagen och gårdagskvällen lyckades vi få in en stor grupp av våra lokalanställda, familjer och personer på svensklistan, på flygplatsen, så jag har gott hopp om att vi ska få ut dem, säger hon i SVT Morgonstudion.
Linde vill inte ha en åsikt om huruvida USA borde förlänga insatsen bortom 31 augusti för att på så vis öppna upp för fler evakueringar. Att gå in militärt i ett land innebär risker för att soldater dör och ett sådant svårt beslut måste varje land fatta på egen hand, menar ministern. Det finns däremot ingen chans till fortsatta evakueringar när USA väl har lämnat Afghanistan, understryker hon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.