Forskare i Uppsala åtalas för brott mot lagen om etikprövning efter Covidstudie

Ja man undrar ju vad som händer inom forskarvärlden. Det har hänt att en professor från Uppsala Åke Lundkvist åtalas för brott mot etikprövning i en covidstudie. Det är så att man ska prövas eller projektet ska etikprövas och därför än han anmäld. Det är den som är huvudansvaret som är åtalad. Åke Lundkvist har andra med sig i projektet bland annat en person och kollega Björn Olsen som ofta varit i Tv och varit kritisk mot Folkhälsomyndigheten. Man blir förvånad när man läser omsått här för nog borde man veta hur det här med etikprövning ska gå till. Är det nu så att Åke blir fälld så skadar det all forskning i Sverige. Det här har Omni skrivit om liksom läkartidningen där jag lägger ut ett stycke.

Så här skriver Omni
Åke Lundkvist, professor vid Uppsala universitet, åtalas för brott mot lagen om etikprövning efter en uppmärksammad covidstudie, rapporterar UNT.
Forskarna bakom studien tog blodprov och antikroppstestade 450 personer, utan godkännande av nämnden för etikprövning. Chefsåklagare Micael Dahlberg väljer nu att väcka åtal mot Lundkvist som ytterst ansvarig. Enligt åklagaren är det tydligt att provtagningen handlar om forskning eftersom resultaten inte har ett ”sjukvårdande syfte”.
Åke Lundkvist förnekar brott och har tidigare sagt att det inte rör sig om forskning och att resultaten aldrig var tänkta att publiceras.

Ett citat ur läkartidningen
Till Överklagandenämnden har den ansvariga forskaren Åke Lundkvist, professor i virologi, och hans forskningskollega Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, uppgett att det aldrig fanns någon avsikt att publicera resultaten av testningen vetenskapligt. Sammanställningen – som visade på olika grad av smittspridning i olika delar av Stockholm – fick dock mycket uppmärksamhet när den kommunicerades med medierna och rapporterades till Folkhälsomyndigheten. Slut citat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.