Villaägarna klagar för att de fått elstöd och spekulerat i priset men är den boendeform som har bäst stöd genom ränteavdraget

Mycket märkligt att villaägarna klagar på att de går ett stöd till i form av elstöt. Det är den boendeform som har mest stöd av alla boendeformer. Stödet de får i form avdragsrätten för räntorna är en subvention som är mycket stort. Om nu räntorna går upp ska de väl även ha ett stöd där trots att de får göra avdrag för ökade räntekostnader men de kommer vid en räntehöjning få medlemmar som kommer att få det svårt då banker har lånat ut till många som inte har en ekonomi. De höjda elkostnaderna beror ju på den fria elmarknaden och har man tänkt sig för och bundet elpriset så har man inte hamnat i den svåra sits många är. Man har hamnat där då man spekulerat i elpriset.

Så här skriver Omni om villaägarna
Regeringens stöd som ska betalas ut till hushåll med hög elkonsumtion slår fel. Det anser i alla fall Villaägarna, skriver TT.
Enligt intresseorganisationen är stödet inte hållbart eftersom det inte tar hänsyn till var i landet du bor. I stället baseras det endast på hur mycket el som förbrukats.
Villaägarna vill hellre ha en modell där energiskatten skrotas helt.
– Vi behöver en permanent åtgärd som underlättar för hushållen, säger Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på Villaägarna, till TT.

En kommentar

  1. Christian Våhlin

    Elmarknaden är inte sund. Ingenting annat kan gå upp 2-300 % från en dag till en annan trots att vi är nettoexportörer av el och har en 100 % fossilfri elproduktion. Vi medborgare äger dessutom massor av elproduktion via kommunala energibolag och statliga Vattenfall, det är bolag men de ägs av oss alla och ägardirektiv överordnas allt annat i ett bolag.

    Att behöva betala tillbaka pengar visar ytterligare på att detta inte är vettigt, staten har dragit in 7 miljarder extra i bara moms så någon generositet handlar det inte om när man ”ger” tillbaka 6 miljarder. Varför beskattar vi fossilfri el på samma sätt som kol och olja är väl frågan? Varför inte beskatta fossilfri el med endast moms som alla andra tjänster men inte energi/miljöskatter? Måhända att kärnkraft ska beskattas mer pga förvaringsproblematiken, men att beskatta vind, vatten och solkraft känns helt galet faktiskt.

    Elmarknaden skulle aldrig ha avreglerats, då det inte är en marknad som kan konkurrensutsättas. Några få aktörer sitter på produktion och elnät, sen lägger man på massa företag som säljer ”tjänster”, som bara är att man köper el på Nordpol och bakar ihop det i ett abonnemang men man producerar inget och levererar inget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.