Blir det högerseger i valet så blir det ändå en minoritetsregering enligt Ulf Kristersson

Det händer en hel del på högerkanten den sista tiden. Moderaterna rasade i oppositionen samtidigt som SD ökade i stort sätt lika mycket. Moderaterna och KD säger sig vilja bilda en regering av dessa två partier. Men det är klart att det kräver att de får med både SD och L för att kunna bilda regering. Det blir i vilket fall som helst en minoritets regering som har under 25% stöd i riksdagen. Tidigare sa KD ledaren nej till att ha Liberalerna i en regering. I vilket fall som helst blir den blå regeringen den svagaste regeringen på mycket länge och den samlade oppositionen kommer inte att ha några problem att köra över regeringen, komma med misstroendeförklaringar med mera.

Moderaterna gick tidigare kräftgång i sympatier. Kristersson har väl inte visat på några större ledarskap i sin korg. Nu har han inget större förtroende om man ska tro på de undersökningar som görs på förtroendet. Det har myllrar också i de interna leden och många tror att hans tid som ledare är över om han inte får till en regering. Det har inte varit många analyser om varför SD rusar förbi M. Jag tror inte Åkesson kommer att finna sig i att bli dörrmatta åt M och KD om man blir större än båda. Jag känner mig lite orolig över om det kommer att ta tid att få tillstånd en ny regering oavsett vem som ska bilda regering och kunna få ihop en gemensam politik. I Finland tex där finns inte den låsning mellan de olika partigrupperna som i Sverige men det ser inte ut som om någon inte ens Liberalerna längre kan byta utan de kan styra med SD som varit otänkbart trots att varken SD eller KD vill ha dem i en regering. Nu är det lite drygt en vecka kvar till valet så visst kan det hända saker men trenden har ju varit ganska entydigt att det är M som tappar väljarunderlag och SD ökar. Däremot tycker jag mycket illa om att media försöker styra viket parti man ska rösta på genom dessa valkompasser. Det är ett djävla fjanteri och inget annat med dåliga frågor

Så här har Omni skrivit om det som händer i oppinionen
Under de senaste dagarna har Sverigedemokraterna gått om Moderaterna som Sveriges näst största parti i flera mätningar. Nu råder det en oro inom partiet för att det kommer reflekteras i valresultatet, rapporterar SVT.
Flera moderater menar att ett valresultat där SD är större än M inte betyder att Jimmie Åkesson blir statsministerkandidat, men det skulle underminera Ulf Kristerssons roll som oppositionsledare.
Inom M finns dessutom en tradition av att avgå om de förlorar ett val. Kristersson gjorde det inte när han förlorade valet 2018, men om partiet skulle förlora valet och samtidigt mista positionen som största oppositionsparti skulle hans dagar vara räknade. Det menar flera moderater.
En källa säger att de får positivt bemötande i kampanjarbetet och inte förstår varför de inte lyfter i opinionen.
– Men det viktigaste just nu är faktiskt inte att vi blir större än Sverigedemokraterna, utan att vi kan bilda en regering. Slut citat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.