Kinas ledare XI Jinping stärker sin makt vad han nu ska ha den till

Det är mycket som talar för att det skett en hel del utrensningar i det Kinesiska kommunistiska partiet. Att så sker i en diktatur som ändå råder i Kina under Xi Jinping är inte alls förvånande. De rensar ju bort alla som inte följer ledaren till 100%. Man har förändrat systemet så han kan sitta på livstid som diktatorer alltid gjort. Det har inte kommit ut något hur man ser på omvärlden av handeln som har stor betydelse för hela världen då det i Kina finns många saker som produceras som i stort sett hela världen är beroende av vilket självklart inte är bra. Vi har ju i västvärden satt sanktioner mot deras jättestora telefonbolag Huawei. Ett enormt företag med mycket bra produkter då sanktionerna kom till för USA tror att man spionerar med dess utrustning. Kina har ju en enormt stor hemmamarknad så det kanske inte biter så hårt. Jag har ju besökt Kina två gånger så visst är det mycket som behöver reformeras men det är mer än 20 år sedan och mycket har säkert hänt sedan dess. De verkar inte heller ha ställt upp och hjälpt ryssarna särskilt mycket i Ukrainakriget. När jag besökte Kina så var jag mycket förvånad över den fria ekonomi som rådde på handel men att det var mycket som var toppmodernt förutom demokratin. Jag lägger ut tre korta artiklar som visar hur ledaren stärker sin makt vad han nu ska använda den till

Xi Jinping utnämns till det styrande kommunistpartiets generalsekreterare för tredje gången. Det ger honom fem år till vid makten och banar väg för ett potentiellt livslångt styre, skriver CNN.
I och med beskedet skrotas den gräns på två femåriga mandatperioder som varit rådande i Kina sedan 1982.
– Vi kommer att arbeta flitigt i utförandet av våra plikter för att visa oss värdiga partiets och vårt folks stora förtroende, säger den 69-årige ledaren enligt AFP.
CNN:s reportrar på plats i Folkets stora sal i Peking skriver att den kinesiska propagandamaskinen går på högvarv. På tv-skärmar sänds presidentens tal, banderoller har satts upp och böcker om Xis politiska filosofi delas ut på flera olika språk.
Utöver utnämningen av Xi Jinping har partiet även tillsatt ett nytt ständigt utskott bestående av sju ledamöter. Utskottet, som är partiets högst beslutande organ, domineras av Xis allierade efter att premiärminister Li Keqiang och ytterligare tre personer petats från partitoppen.
På lördagen godkände partiet också förändringar i konstitutionen som befäster presidentens roll som ledare och hans ideologi.

Redan inför att Xi Jinping presenterade sin nya ständiga kommitté var det känt att den tidigare premiärministern Li Keqiang och Wang Yang var bland dem som skulle få lämna.
BBC:s Tessa Wong påpekar att ingen av de två uppnått den inofficiella pensionsåldern, men att de båda förespråkat mer liberala reformer inom den kinesiska politiken och ekonomin.
”Det kan ses som att moderata medlemmar i partiets styre slängs ut”, skriver hon.
The Guardians Helen Davidson säger att samtliga nya medlemmar i den ständiga kommittén får ses som Xi-lojalister, och att den enda överraskningen är Cai Qi.
”Hans entré är ett tecken på att Xi värderar både lojalister och personer som han kände när han klättrade inom partiet”, skriver hon.
Davidson påpekar även att Hu Chunhua, som setts som en möjlig framtida utmanare till Xi, inte får ta plats vid hans sida.

Mitt under avslutningsceremonin på det kinesiska kommunistpartiets kongress fördes ex-presidenten Hu Jintao bort från Xi Jinpings sida – till synes mot sin vilja. Det rapporterar AFP.
Det hela skedde när Hu satt längst fram bredvid Xi, inför alla kongressens deltagare. I videon syns hur Hu stretar emot, och försöker ta med sig några papper innan Xi stoppar honom.
Hu förs sedan ut av två andra personer. På vägen ut klappar han premiärministern Li Keqiang, som kommer att få lämna partiets politbyrå, på axeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.