Glädjande fynd av Jordmetaller som LKAB hittat men tiderna för alla tillstånd som behövs för alla typer av verksamhet måste förkortas mycket minst med 50%

Man kan inte bli annat än glad när man hör och läser vad som hänt hos LKAB i Kirunaområdet. Det är något som är viktigt för att Sverige och kanske även EU är mycket viktigt. Man har hittat mer en miljon ton sällsynta jordmetaller i Kiruna området.Metallerna är viktiga för tillverkning av elbilar och vindkraft. Det gäller självklart att sådana stora fyndigheter i Sverige är bra och det troliga är att det kan finnas mera. Nu när dessa jordmetaller antar jag att det behövs mera el energi vilket de ska få. Det innebär för de som bor i södra Sverige att det blir mindre el att skicka söderut. Så det är dags att börja bygga redan nu och bygg vindkraft och gärna till havs. Regeringen måste ge tillstånd till mera vindkraft nu. Låt även kärnkraften börja producera el i södra Sverige så fort det nu går. Äntligen Äntligen Äntligen som Gert Fylking brukade säga.
Men se även till att förkorta all tillståndsprövning. Det är något som Sverige måste göra nu och det gäller alla beslut om tillstånd som måste till i många branscher men även för infrastruktur såsom för vägar och järnvägar men även energianläggningar

Så här har Omni skrivit om dessa metaller

LKAB har identifierat mer än en miljon ton sällsynta jordartsmetaller i Kirunaområdet. Det uppges vara den största kända fyndigheten av sitt slag i Europa, enligt ett pressmeddelande.
Mineralerna är nödvändiga för bland annat tillverkning av elbilar och vindkraftverk.
– Det här är goda nyheter inte bara för LKAB, regionen och för svenskarna utan även för Europa och för klimatet. Det […] skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande för att möjliggöra den gröna omställningen, säger vd Jan Moström.
Nästan steg är en ansökan om bearbetningskoncession som ska lämnas in under 2023. Därefter väntar miljöprövning och tillståndsansökan.
– Om vi tittar på hur det har fungerat i andra tillståndsprocesser inom vår industri, så dröjer det minst 10–15 år innan vi skulle kunna ha faktiskt brytning igång, säger Moström.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.