Turkiet de gör allt de kan för att stoppa att Sverige blir medlemmar i NATO. De följer inte vad man var ense om i avtalet.

Jag tror det blir svårare och svårare för Sverige att bli medlem i NATO. Turkiet ändrar sig gång på gång när någon minister ska tala på hemmaplan. Endera är vad de säger en del av det turkiska valrörelsen eller så styrs deras uttalanden av Ryssland. Jag tycker NATO är en speciell organisation där Turkiet inte behöver följa några sanktioner som beslutats. Hur det blir om det kommer en ny regering i Turkiet har inte gått att få en uppfattning om. Turkiet har nu ändrat sig igen efter att en svensk domstol sagt att polisen gjorde fel som sa att det var fel av polisen att inte ge tillstånd till koranbränningar. Jag måste fråga mig hur en domstol kan påstå att polisen gjorde fel då det var av säkerhetsskäl. Polisen är de som kan bedöma om de kan säkra ordning och reda på en demonstration och inte en domstol. Jag tycker det är märkligt att en stat som till stora delar är en diktatur kan stoppa att fler länder vill bli medlemmar då 29 av 31 sagt ja.

Så här beskriver SVT det som händer beträffande Sveriges NATO ansökning
”Sverige måste vidta ytterligare åtgärder för att Turkiet ska ratificera den svenska Natoanskökan. Det säger den turkiske utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.
Mevlüt Cavusoglu uttalade sig under en presskonferens efter ett möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken på Natos utrikesministermöte på onsdagen.
Han konstaterade att Sverige måste göra mer för att Turkiet ska ge grönt ljus till landets Natoansökan.

– Vi talade om vissa processer som behöver genomföras, vissa ytterligare steg för att Sverige ska kunna gå med i Nato. I kontraterrorarbetet underströk vi att resultatorienterat samarbete är ett måste, säger Cavusoglu, enligt en engelskspråkig tolk, i en webbsändning från presskonferensen i turkisk tv.

Även om han välkomnar den skärpta antiterrorlagstiftning som är tänkt att träda i kraft i Sverige den 1 juni så tar han återigen upp de utlämningar som Turkiet vill se.

– Sverige behöver ta konkreta steg när det gäller förhör och utredningar av personer som vi ovillkorligen kräver utlämningar av, säger Cavusoglu, som även tar upp fortsatt verksamhet från kurdiska YPG/PKK i Sverige.

Parterna diskuterade också den turkiska önskan om att köpa det amerikanska stridsflygplanet F-16, en affär som bland annat har beskrivits som en morot till Turkiet för att godkänna Sveriges ansökan.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) träffade Mevlüt Cavusoglu på tisdagen och sade att de två hade ”ett väldigt bra samtal”. Han fick dock inga signaler om hur nära förestående ett turkiskt ja är

Cavusoglu kommenterade senare under tisdagen förvaltningsrätten beslut att det var fel av polisen att neka tillstånd till koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassad, och stämplade det som ren nazism.

– Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, och sedan samlade de människor i läger och brände dem för att uppnå sina slutgiltiga mål. Det är på det viset sådana här saker börjar, säger han, enligt turkiska medier.

I samband med Natomötet har Billström på onsdagen även träffat sin ungerske kollega Peter Szijjarto. Ungern är tillsammans med Turkiet de enda länderna i Nato som ännu inte har ratificerat Sveriges ansökan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.