Inte kommer det något i vårändringsbudgeten som är till nytta för välfärden och där blir det därför nedskärningar i regioner och kommuner eftersom det blir underskott där.

Idag har regeringen lagt vad som kallas vårändringsbudgeten. Jag såg Svantesson när hon i TV4 fick frågor om den. Men helt väntat var det inga större förändringar utan man har ju tidigare presenterat vad man skulle komma med. Ordet vårändringsbudget säger ju allt och det är ändringar i den budget som lades efter regeringsskiftet så där kommer aldrig några reformer. Trots det tycker jag det lät mycket tomt. Kommuner och regioner får inga tillskott för innevarande år trots att man vet att det blir stora underskott inom just vården men även i kommunerna. Det finns en mycket stor risk för nedskäringar både inom sjukvården och även inom kommunerna och kanske främst där äldreomsorgen och skolan. Inflationen har ju kraftigt försvagat statsbidragen till kommuner och regioner.

I den budget som man lade för det här året hade man kraftig skurit ned satsningar på utbildningar för jobben. Nu för man tillbaka några delar av detta då det skulle behövs minst till den gamla nivån och det är främst i Norrland och den stora bristen det finns på arbetskraft här och inom många områden. Här skulle det behövas arbetskraftsinvandring och de behöver lära sig svenska. Det finns inte heller någon ordentlig hjälp för hushåll som har det tungt på grund av främst prisökningar på livsmedel men det finns ett bidrag för hyror men det är inte säkert det ger något plus om försörjningsstödet då minskas. Det var inte mycket eller rättare sagt till välfärden då det blir säkert nedskärningar inom välfärden. Försvaret är väl enda vinnaren men jag tror inte det är lika mycket som kostnadsökningarna för den militära utrustningen. Ja inte blir det några hurrarop men det var inte heller väntat för man har ju haft många möjligheter att tala om vad man ska göra i TV4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.