Medborgare måste få vara trygga!
Försvaret har alltid varit en viktig SD-fråga. Till skillnad från övriga partier när de utgjorde en sjuklöver i riksdagen. Man bör hålla alliansens nerskärningar i försvaret under sin regerinstid 2006-2014 i färskt minne. Reinfeldts(M) utekande av försvaret som särintresse.
Här är ett klipp från riksdagen, ett debattskifte mellan Reinfeldt(M) och Åkesson(SD). Från när det begav sig.
Propagandan mot SD är ingen ny företeelse. Som det brukar heta: ”SD har rätt i sak, men de är ena riktiga dummingar”, den strategin fungerar emellertid inte längre. Även om media lyfter några enskilda influencers/journalister som på något perifert sätt är knutna till SD.
Den liberale Ola Nordebo har skrivit ett par inlägg i VK kring försvaret, och skriver i vanlig ordning ytterst märkliga saker. Bland annat problematiserar han att moderaternas samarbete med SD – vi som är kända att faktiskt vilja satsa på försvaret – med en vag antydan att moderaterna på något vis skulle anses ha önskat satsa på försvaret historiskt.
”En upptrappning sker i Sveriges närregion. Nyhetsrapporteringen kretsar kring
försvarsförstärkningar och den ryska regimens aggressioner.
Normalt, enligt gängse uppfattning, skulle det gynna moderaterna. Försvars-
och säkerhetspolitik räknas till de moderata kärnväljarnas hjärtefrågor.”
Om något är jag övertygad om att det är positivt för moderaterna att förknippas med ett parti som är känt för att just vilja satsa på Sveriges försvar.
Samtidigt känner jag ett behov att adressera det mått av populism som försvar- och beredskapsfrågor lätt bortprioriteras av.
Sanningen är den att försvars- beredskapsfrågor (kan vara så nära och lokalt som kommunal snöröjning) bortprioriteras alltför nyckfullt i budgetsammanhang. Att istället lägga mer medel till en kärnverksamhet lockar väljare i alltför stor utsträckning.
I exemplet snöröjning: Kommer ingen snö, behövs ingen snöröjning.
Satsningar på försvar, snöröjning, eller som i regionens fall där SD lägger mest medel av alla på eftersatta lokaler – leder till att mindre medel går att lägga på driften.
De flesta vill kunna säga att de satsar mest inom driften, det är det som syns – och ifall allt faller väl ut, så behövs inte de extra medlen på beredskapen. Då bortprioriteras den delen. Särskilt känsligt är läget under ett valår.
Min förhoppning är att företrädare tar sitt ansvar och också ser till att kunna hantera oförutsedda händelser på ett bra sätt. Medborgare måste få vara trygga.
Senaste kommentarerna