Petter Nilsson(SD)

Medborgare måste få vara trygga!

Försvaret har alltid varit en viktig SD-fråga. Till skillnad från övriga partier när de utgjorde en sjuklöver i riksdagen. Man bör hålla alliansens nerskärningar i försvaret under sin regerinstid 2006-2014 i färskt minne. Reinfeldts(M) utekande av försvaret som särintresse.
Här är ett klipp från riksdagen, ett debattskifte mellan Reinfeldt(M) och Åkesson(SD).  Från när det begav sig.

Propagandan mot SD är ingen ny företeelse. Som det brukar heta: ”SD har rätt i sak, men de är ena riktiga dummingar”, den strategin fungerar emellertid inte längre. Även om media lyfter några enskilda influencers/journalister som på något perifert sätt är knutna till SD.

Den liberale Ola Nordebo har skrivit ett par inlägg i VK kring försvaret, och skriver i vanlig ordning ytterst märkliga saker. Bland annat problematiserar han att moderaternas samarbete med SD – vi som är kända att faktiskt vilja satsa på försvaret – med en vag antydan att moderaterna på något vis skulle anses ha önskat satsa på försvaret historiskt.

                    ”En upptrappning sker i Sveriges närregion. Nyhetsrapporteringen kretsar kring
                    försvarsförstärkningar och den ryska regimens aggressioner.

                   Normalt, enligt gängse uppfattning, skulle det gynna moderaterna. Försvars-
                   och säkerhetspolitik räknas till de moderata kärnväljarnas hjärtefrågor.”

Om något är jag övertygad om att det är positivt för moderaterna att förknippas med ett parti som är känt för att just vilja satsa på Sveriges försvar.

Samtidigt känner jag ett behov att adressera det mått av populism som försvar- och beredskapsfrågor lätt bortprioriteras av.
Sanningen är den att försvars- beredskapsfrågor (kan vara så nära och lokalt som kommunal snöröjning) bortprioriteras alltför nyckfullt i budgetsammanhang. Att istället lägga mer medel till en kärnverksamhet lockar väljare i alltför stor utsträckning.

I exemplet snöröjning: Kommer ingen snö, behövs ingen snöröjning.

Satsningar på försvar, snöröjning, eller som i regionens fall där SD lägger mest medel av alla på eftersatta lokaler – leder till att mindre medel går att lägga på driften.

De flesta vill kunna säga att de satsar mest inom driften, det är det som syns – och ifall allt faller väl ut, så behövs inte de extra medlen på beredskapen. Då bortprioriteras den delen. Särskilt känsligt är läget under ett valår.

Min förhoppning är att företrädare tar sitt ansvar och också ser till att kunna hantera oförutsedda händelser på ett bra sätt. Medborgare måste få vara trygga.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer

  1. Ulla

    Tillsammans med dryck och föda, är trygghet ett basalt, grundläggande, behov hos alla! Många i ”utsatta områden” väljer isolering, om man inte klarar att flytta pga resursbrist. Troligen är det också behov av trygghet, den faktorn som lett till att en majoritet svenskar nu är så positivt inställda till medlemskap i Nato.

  2. brorson

    Ang storbråket inom Moderaterna om försvaret. Försvarsministern avgår efter knappt ett år på posten i protest mot Borg och Reinfeldt;

    ”Försvarsminister Mikael Odenberg (m) avgår i protest mot planerna på sänkta materielanslag. Han efterträds av handelsminister Sten Tolgfors (m).
    -Jag vill kunna se mig i spegeln, och jag vill kunna se försvarets anställda i ögonen, sade sade Odenberg vid en presskonferens i Rosenbad i dag.
    Odenberg vände sig både mot att spar- planer görs upp innan försvarsbered- ningen är klar och mot själva planerna på att spara 3-4 miljarder kr per år.” (SVT Nyheter 5 september 2007)

    • Marko


      Som tidigare försvarsminister är jag djupt oroad över perspektivet att SD ska få ett ökat inflytande över svensk försvars- och säkerhetspolitik. Partiet är en potentiell säkerhetsrisk för vårt land, skriver Mikael Odenberg

      • brorson

        Jag har inte gjort något försök att recensera Odenberegs åsikter om SD och andra partier. Jag har citerat ur wn nyhetsartikel för 5 sept 2007. Där finns en del bakgrundsfakta till den nuvarande försvarspolitiska krisen i Sverige.

    • brorson

      Bra fråga. En militärallians måste ha en fiende, för att inte falla sönder. Har man ingen fiende, måste man skapa en. Och någon verklig fiende har ju Nato inte haft efter Warzawapktens upplösning. Men vad månde bliva resultatet, när ”väst” driver Ryssland i armarna på Kina?.

  3. Jonsson

    Sverige är i princip med i NATO. Ryssland markerar därmed och i backspegeln finns kalla kriget. Putin vill inte att Sverige upplåter baser för NATO. Heller.
    Dessa drönare som flyger kors och tvärs över svenska skyddsobjekt visar på brister i säkerhet.
    Försvaret sägs sakna ammunition. Har vi egna drönare? I så fall väl utan ammunition? Genus- och miljöcertifierade drönare?
    Sverige utgör en mycket allvarlig risk för Ryssland; faran är nämligen stor att den ryska björnen skrattar sig fördärvad åt den
    svenska regeringen och dess försvar.
    Sittande regering passar på att utnyttja situationen till sin fördel nu. Vapenskrammel och covid ska rädda dem kvar vid makten. Sjukvård värd namnet har vi just inte heller.

  4. arbetare

    Det gör ganska liten nytta att skydda gränsen militärt när vi redan importerat ett okänt antal terrorister , mördare och militanta islamister från världens värsta rövhålsländer .
    Staten vet ju inte ens hur många som finns innanför våra oförsvarade gränser .

    Vilken blåsning för de som betalat dyra pengar till flyktingsmugglare för att ta sig till det en gång så välfungerande bidragslandet allra längst bort från mellanöstern och så är IS-bödlarna redan här och får VIP-behandling istället för fängelse .

  5. Basic Rules

    Mycket skrammel nu från Nato, tomma tunnor skramlar mest heter det ju, inget är mer relevant.
    Biden administrationen borde om den nu inte var så splittrad, sakta minska sitt stöd till Ukraina, men det blir svårt med de politiska investeringar man gjorde under Obama/Biden tiden.
    Nato, med den numera ytterst nervöse Stoltenberg i spetsen känns bara så irrelevant och dåraktig med sina framträdanden. Nato vet att utan USA´s ekonomiska och militära stöd är man ur spel, och därför har man största intresse av att utmåla Ryssland som ett stort hot.
    Bra att den svenska försvarsmakten övar mer och på Gotland, men man undrar lite om inte det är för att avleda från interna problem – kabuki theater. Det är snart val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.