Petter Nilsson(SD)

Slutet för Facebook/Instagram?


Företaget som äger Facebook/Instagram heter ”Meta”. Metas börsvärde backade friskt, rapporterade new york times förra veckan.
Meta backade med ungefär 2,3 biljoner kronor.

Det är en rätt hård smäll för bolaget. Därefter gick man ut och hotade om att sluta med tjänsterna i Europa efter administrativa krav från EU.

Och grejen är. Jag är inte så rackarns negativt inställd. Är inte helt kär i Meta, Zuckerberg eller dess verksamhet.
Mina fem är: Jag är rätt övertygad om att det finns många som använder facebook/instagram med mer för att andra använder dem än något annat. Frågan är ifall inte folk över huvud mår bättre av att slippa tjänsterna.

Visst. Facebook/Instagram är inte utan fördelar. Man får lätt att hålla kontakt med vänner och bekanta.
Men i ärlighetens namn måste jag säga att ett handskrivet personligt julkort är för mig betydligt mycket mer välkommet än ett mess med någon massutsänd ”meme”.
Nog är det bra att Facebook underlättar arbetet genom meddelanden – men det finns andra program som kan göra precis det – utan att vara en distraktion.
Att Facebook är en distraktion är min största invändning. Absolut, du har sett bilderna från polarns utekväll och har passat på ge berörd en gliring – mer eller mindre med glimten i ögat – men vad har du egentligen åstadkommit med den tiden du lagt ned pårne lite mer osociala alternativet – alternativet som är sociala media?

Därutöver är Facebook och Instagram mycket ett mörker. höjd osäkerhet, lättillgänglig information som slussas vidare etc.

I vart fall. Börsvärdet föll för sociala medieplattformarnas moderbolag. Ok.

Så EU har en tendens att skapa en massa besynnerliga föreskrifter som gör det svårt för företag likväl som enskilda. EU ställer krav på hur sociala media-plattformar ska hantera sin data.
För en gångs skull är jag glad över att EU styr upp lite tuffare administration – åtminstone för tech-jättarna.

Meta har problem med att hantera detta. Det blir kostsamt för dem. Så, därefter hotar man att lämna EU ifall man inte får undantas från föreskrifterna.
Vet inte hur klurigt det draget är från Meta. Oavsett så är jag en aning skadeglad. Faktiskt. Efter censureringar från big-tech etc.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Marko

    Vet inte om jag håller med om att denna EU lagstiftning är bra,.
    Redan idag är det mängder av sidor som inte tillåter trafik från EU.
    Vi blir alltmer isolerade på nätet.
    Och bara den eviga pooupen om cookies som man nuförtiden får 100 ggr om dagen är nog irriterande för att skrota delar av denna lagstiftning.

  2. Mique

    Det finns flera ickekommersiella operativsystem, program och appar, som ger ett mycket bra skydd för din integritet och säkerhet på nätet, och som samtidigt skyddar dig mot övervakning och intrång från NSA, FRA, trollfabriker, hackare och övrig skit på nätet. Undvik alla produkter från Google, Microsoft, Yahoo, med flera. Själv använder jag Kali NetHunter operativsystem, i både min mobil och mina datorer, Orbot/Tor webbläsare/sökmotor, Protonmail mejl. Använd enbart program och appar med öppen källkod från F-droid! Stäng av mobilens GPS! För att kunna installera och använda dessa system, så måste man ha ganska avancerade kunskaper i programmering och kunna skriva kommandon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.