Kommer världsekonomin att haverera?

Vi har nyligen genomgått en stor finanskris då hela världen var i ekonomisk svajning och ett antal banker och försäkringsbolag fick svårigheter. Den krisen verkar nu vara över. Istället är det Grekland som har fått problem med sina stora budgetunderskott på 13,5 % av BNP. De tvingas låna pengar men för att få låna pengar från första början krävs drastiska åtgärder i Greklands välfärd.

Folket blir av naturliga skäl förbannade för de åtgärder som ska vidtas. Grekland tvingas förutom stora försämringar i välfärden till skattehöjningar. Detta som ett resultat av den tidigare borgerliga politiken med omfattande skattesänkningar. Utgifterna har varit högre än intäkterna men all välfärd ska betalas och det sker via skatt. Det går inte att konsumera välfärd utan att betala för den.
 
Men Grekland har det inte sämst. Irland har det också tufft med 14 % av BNP och USA har 12 %. I USA har de dessutom sänkt skatterna under lång tid och sitter därför i en svår situation. Samtidigt har man en liten välfärd och dyra kostnader för försvaret.
 
Spanien har ett underskott på 11 % av BNP, Portugal 9.5 och Italien 5,5. När grekerna nu protesterar så rasar börserna. Händer samma utveckling i fler länder som i Grekland och banker rasar ihop så har vi snart en ny kris.
 
Sverige ligger förhållandevisa bra till och har haft överskott i finanserna fram tills att högerregeringen började med sina stora skattesänkningar. De sista sänkningarna har regeringen dessutom varit tvungen att låna till. Att de borgerliga regeringsföreträdarna nu kritiserar de rödgröna som faktiskt får ekonomin att gå ihop och tar ut skatt för den välfärd man vill ha är egendomligt.
 
Socialdemokraterna har tidigare fått städa efter högerregeringar då det som regel blir underskott då de sitter vid makten. De ser skatter som en belastning och inte som en resurs för välfärden. Får den borgerliga regeringen fortsätta så kommer de köra ekonomin ännu mer i sank.
 
Och när det gäller ekonomireglerna i EU-länder och Euroländer kan man fundera över vad de egentligen duger till.

3 kommentarer

  1. Christer

    Allvarligt, allt ont som händer i världen är inte borgarnas fel och i detta fallet är du helt ute och cyklar. Problemen kommer från överkonsumtion av ickefinansierade pensioner, välfärdssystem och överlöner och bonusar inom statliga jobb. Det är för få som jobbar inom jobb som generar skattepengar och för många som jobbar med statliga jobb med alltför generösa villkor.

    Grekernas problem är inga ”nya” problem utan så här har de alltid gjort, enda skillnaden nu är att de är låst vid euron och inte kan devalvera.

    Googla på vilka villkor Grekerna haft så förstår ni varför det är som det är.

  2. leif

    När skall ansvarsfriheten försvinna för politiker. Här har man några politiker som uppenbarligen skot sig själva och nu får befolkningen betala för deras girighet. Varför ställs dom inte inför rätta och får betala som alla andra får om man gör fel.

  3. PerOlof Johansson

    Jag läser ju inte VK regelbundet sedan Umeås skolkontor genom att bryta mot gällande lag har drivit mig från min stad. Du håller i alla fall stilen Lennart – allt kan skyllas på borgarna även i Grekland! Att socialdemokraterna medvetet har förstört den svenska skolan bland annat genom att kommunalisera det bryr du dig inte om. Inte heller det faktum att socialdemokraterna till råga på eländet också förstörde lärarutbildningen. Det är mycket att städa upp efter sossarna Lennart. Det är osunt med partier som inte ens har förmåga att byta laguppställning för att undvika hemmablindhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.