Profiten på utsatta är en varböld

TITT SOM TÄTT DYKER DET UPP information om hur stora hamburgerkedjor, butiker m.m. utnyttjat svart arbetskraft och då framförallt flyktingar och invandrare som redan tidigare har det svårt.

Det senaste verkar nu vara att 120 tidningsbud i Västsverige har sagts upp. Detta sedan det visat sig att de utnyttjat flyktingar som de låtit dem göra deras jobb, men till en bråkdel av lönen.

Det här uppdagades redan 2008 då västsvensk tidningsdistribution, som sköter distributionen, fick reda på förhållandet. Sedan dess har det uppdagas under 1,5 år att det rör sig om 120 ombud som var falska och att då de ordinarie buden behållit hälften av pengarna för egen del.

Det inträffade är ett kringgående av arbetstagarbegreppet och det skulle vara intressant att veta vilka åtgärder som man har vidtagit i övrigt. De som utnyttjats ska betraktas som anställda av de ordinarie tidningsbuden. Skatt och arbetsgivareavgifter ska betalas. Gällande lagar, avtal och regler ska följas även om centerpartiet ogillar kollektivavtal. Annars riskerar fler utsatta människor att utnyttjas på detta sätt.

 

2 kommentarer

  1. tidningsbud

    Beklämmande så lite alla vet om vad som händer. Det har inte alls gått till på det viset. Det finns inga tidningsbud som har utnyttjat någon, det är en fullständig bluff från början till slut i alla delar. Alla distributionsbolag har utnyttjat människor från 3:dje världen att gå de tyngsta trappdistrikten för några tusen i månaden.De har värvats på olika håll i västafrika och pakistan, en del har varit studenter men de flesta endast arbetare som köpt papper för att studera i Europa. Universiteten har fungerat som arbetsförläggningar för billig arbetskraft.Anställningarna har sedan cirkulerat,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.