Alliansen i Vilhelmina har satt sig i ”sandlådan”

 

Det går nästan inte att hålla sig för skratt när man ser hur en del alliansföreträdare agerar i Vilhelmina i samband med att man ska välja vice ordförande i kommunstyrelsen. Det verkar enligt tidningar ha varit hårda ord i debatten då Socialdemokraterna la fram ett eget förslag till vice ordförande i kommunstyrelsen.
Det verkar ha varit storm, och Maria Kristoffersson funderar på att lämna politiken för detta, då är det väl inget att fundera över utan göra det i stället. Det är framförallt C och även KD som grinar illa, och man måste fundera över varför. I Umeå har vi en överenskommelse där oppositionen har vice ordförandeposten men det kan man ju också fundera över om det är demokratiskt riktigt då en politiker från oppositionen ska inträda i mitt ställe om jag är borta och då kan vid något tillfälle en tjänstgörande ordförande få utslagsröst.
Vid valet i höstas är det fler kommuner i Västerbotten där majoriteten har både ordförande och vice och ger oppositionen andra möjligheter till insyn, när samarbetet S och C sprack i Vindeln då tillsatte den styrande alliansen både ordförande och vice, vilket det inte varit tidigare. Där var det inte den typen av smutskastning från vår sida mot att alliansen valde den vägen.
Jag tycker det ser ut som det är titeln vice ordförande man jagar i stället för de funktioner man har och under förra perioden tog man visst också bort oppositionsrådet som det kallades.
Det är vanligt i många kommuner runt om i Sverige som majoriteten har både ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen, det tycker jag alliansen i Vilhelmina borde känna till. Det är väl på sin plats att vid ordförande och vice ordförandeval är det enkel majoritet som funktionerna utses och har den lagstiftande församlingen riksdagen ansett det varit viktigt har det självklart varit med i kommunallagen, där det är reglerat hur mandaten ska fördelas och då bildas det oheliga allianser som ger en allians fler mandat än vad väljarna gett. I Umeå har vi fler röster än allianspartierna medan de har fler mandat då de gick i valkartell
Det kan självklart vara surt att hamna i opposition om man trott sig ha väljarnas förtroende att få fortsätta styra och det är illavarslande när politiker börjar jämföra detta med maktmissbruk i öststatsländer. Med den typen av argument betecknar jag alliansens agerande i Vilhelmina som en sandlåda

4 kommentarer

  1. Mikael Fjällstedt

    Maria K fällde kommentaren om sin avgång innan ärendet ens var upp till behandling till VK. Jag sitter själv i fullmäktige i Vilhelmina för Socialdemokraterna och upplevde det som ett utpressningsförsök av oppositionen. Det fanns även fler ur alliansen som klev upp i talarstolen med liknande hot under själva ärendets behandling.

    Efter valet så har Maria inte varit delaktig i det politiska arbetet i någon större utsträckning på grund av det engagemang hon har i sitt nya jobb. Något hon gjorde klart var hennes strategi direkt efter valförlusten. Ändå jobbar hon så hårt för att få denna post. I mina ögon finns det endast 72544 anledningar kvar efter det bristande engagemanget. Pinsamt är bara förnamnet.

  2. Mikael Sundling

    Du skriver att när samarbetet S och C sprack i Vindeln då tillsatte den styrande alliansen både ordförande och vice. Det stämmer bra Lennart, men för att vara lite petig så var det var S och C som införde det 2002 och vi ansåg att det var ganska klokt att fortsätta så. För det är precis som du skriver den valda majoriteten som ska leda kommunen. Då blir det ganska konstigt om man ej ha både ordförande och vice ordförande posterna. Andra vice ordförandeposten i KS har oppositionsrådet (S). Men förutom det har vi varit lite flexibel och låtit S ta en vice ordförandepost också.

    Mikael Sundling (M) Tomas Nilsson (M)

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Mikael Sundling (2011-04-27 16:56)
    Jag delar inte den uppfatningen att man behöver ha både ordförande och vice, även om jag tycker det är löjligt som sker i Vilhelmina. Vi har olika i olika kommuner och då är det löjligt att avgå.
    majoriteten förändras ju inte om oppositionen har vice ordförande, men är ordförande borta så måste man se till att alla är där och är de valda bör de vara i kommunstyrelsen

  4. Lennart Holmlund

    Svar till Mikael Fjällstedt (2011-04-27 15:46)
    Jag vet ju att klimatet mellan blocken var mera mänskligt under Gunnar Hörnlunds tid då jag inte han tillhörde Maudismen, hon som spyr när man nämner sossar. Hon har ju gjort bra val för sitt parti i länet där de känner henne, eller hur. Jag tycker det är förvånade att hon förvånas över det som sker. Kanske har Maria varit en bidragande orsak och minns jag inte fel bytte hon parti från folkpartiet då hon en gång kämpade för att bli gruppledare i Fp, så jag är inte förvånad över hur Fp,arna såg på henne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.