Regeringen har förstört arbetslöshetskassan….

Regeringen har förstört arbetslöshetskassan. Det är i och för sig ingen nyhet utan det började redan våren 2007 sedan högerregeringen tillträtt.

2006 fick 70% av de arbetslösa ersättning från À-kassan nu är det hälften och det innebär att 120 000 inte får någon ersättning. Det är andra som får stå för försörjningen anhöriga eller kommunen.

De har skärpt villkoren för att vara med. Det blev svårare att komma in och taket i ersättningen sänktes och dessutom gjordes den dyrare och motiven var att arbetslösheten beror på att de anställda tar ut för hög lön.

Effekten blev att en halv miljon lämnade försäkringen. Det var självklart ett mål för regeringen då detta samtidigt skulle försämra fackets möjligheter för det fanns en koppling då fackföreningars skötte administrationen av försäkringen.

Försämringarna av kassan är att ersättningen sänkts till 680 kr per dag för den som varit med ett år. 200 dar är ersättningen 80 % men i verkligheten är det bara den tredjedel med de lägsta lönerna som får 80 %.

I ytterligare 100 dagar är ersättningen 70 % och sedan 65 % men med det låga taket är det bara en tredjedel som får dessa procentsatser.

Hur Reinfeldt kan kalla detta omställningsförsäkring är obegripligt möjligen en omställning till att man kanske tvingas lämna hus och hem och sälja bilen. Den del sim handlade om ett inkomstskydd vid arbetslöshet har försvunnit.

Undra på att inte unga gått med då det har svårt att få ersättning och ännu svårare att få ett jobb som gör att man kan få vara med i À-kassan.

Regeringen Reinfeldt har lyckats med sitt uppsåt att försämra Arbetslöshetskassan och han kallar det inte försäkring utan bidrag. Den synen har Reinfeldt på en försäkring som betalts genom att man avstått ett löneutrymme. Det är det som är de nya moderaterna en arbetslöshetsförsäkring som de kallar bidrag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>