Hur är det för våra bin och humlor egentligen

Hur är det för våra bin och humlor egentligen. Det känns lite öde i bland när man är ute och går. Det surrar alldeles för lite av humlor och bin. I går morse gick jag upp till Arboretum Norr och efter cykelvägen är det gott om klöver, i vanliga fall brukar det vara gott om humlor och bin.

Även i stugan i Långvattnet brukar det vara gott om humlor och bin men i år är de sällsynta. I Långvattnet har det för några år sedan varit en som haft bikupor men han har slutat för de fick inte vara i fred. Björnen tyckte det var smaskens med honung så han rev bara sönder dem.

Nu verkar det inte vara bara här där det är brist på dessa insekter utan det är brist i hela världen och det är illa varslande för då riskerar man mycket av växtligheten för alla blommor behöver pollineras. För att bära frukt och leva vidare.

Vad detta beror på har varit svårt att få reda på. Det har skapats faddrar för bin som det skrivits i tidningarna om. Visst kan det vara sjukdomar av olika slag men det kan också vara hur vi missbrukar jorden. Det härår frågor som man globalt måste ta tag i omedelbart. Vad som ska göras finns det säkert experter som kan ge råd om.

Såg dessutom att det pågår massavverkning av skog i Amazonas. Avverkningarna har flerdubblats på kort tid. Det kommer säkert att öka ytterligare då virket från Sverige och Finland blir för dyrt att transportera i våra hav.

Det blir billigare att transportera virket från Brasilen till Europa till länder utanför SEKA området men det är en miljökatastrof då det släpptes ut 18 gånger mer svavel. Regeringen har bidragit till att våra Skogsindustrier kommer att slås ut samtidigt som miljöbelastningarna ökar

Undra på att humlor och bin har det jobbigt och det får också världen med det som sker och att man inte ser till helheten

En kommentar

  1. Marianne R Johansson Bygget Mosekälla

    Här i Mosekälla har jag faktiskt inte sett en enda hummla, inte en geting och faktiskt väldigt sparsamt med andra flygfän också! Men så verkar det ju inte bli nå hjortron här heller, trots att det var gott om hjortronblommor tidigare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.