Nobelpristagare varnar för bostadsbubbla

Nobelpristagare varnar för bostadsbubbla. Jag har tagit upp detta om hur konstigt det är att ett gammalt hos många gånger är dyrare än ett nytt och att ett hus eller bostadsrätt kan bli dyrare bara några månader efter att det är byggt.

Jag påstår att det är ett systemfel och att det inte finns någon bostadspolitik alls. Det finns för stora subventioner av ägandet och i bostadsrätterna gentemot hyresrätten.De priser som bostäderna betingar har ingen möjlighet att bo i om bostaden skrivs av på ett riktigt sätt.

Nedan redovisar jag vad som fanns att lästa på text TV i SVT i lördags

Ekonomipristagaren Robert Shiller
oroas över de svenska boprisernas utveckling. Han varnar för att se på boendet som en investering och skulle med dagens prisläge själv inte våga köpa en bostad i Sverige.

Priset på en lägenhet i Stockholms
stad har femfaldigats sedan 1996. Bara i år har bopriserna i Sverige ökat med 14 procent.

Efter tjugo års prisuppgång på den
svenska bostadsmarknaden frågar sig många om det är en prisbubbla. Shiller är expert på just prisbubblor och förutsåg både IT- och bokraschen i USA.

När SVT visar honom kurvor över de svenska bostadspriserna utveckling konstaterar han att det ser precis ut som i USA före raset.

Historien visar att när priserna
stiger, så blir det till slut så dyrt att folk börjar leta efter alternativ.

Shiller förutspår att det folkliga
trycket på politikerna till slut blir
så stort att de tvingas till reformer
som på allvar ökar utbudet av bostäder och därmed sänker priserna på det befintliga beståndet.

Bopriser fördubblas inte vart sjunde år som i Sverige den senaste tiden, det är inte möjligt, säger Shiller.

Jag tycker Shiller resonerar sunt och jag träffar ibland bankfolk i Sverige och bankerna tror inte på Bubbla men jag tror mycket vad nobelpristagaren säger och förstår varför han fick priset

4 kommentarer

  1. edor

    Hej Lennart! Det behöver man väl inte vara någon nobelpristagare för att förstå. Det har jag skrivit om i ett otal bloggar långt tidigare.
    Hälsn/edor

  2. Lillo

    EU har också varnat för detta i sina landsrekommendationer – sedan lång tid tillbaka! Men, media skriver INGENTING om detta. Regeringen struntar i alla varningar.

    Ett faktum är också att stockholmare inte amorterar på sina lån, utan bara betalar räntor. Och att Västerbottningarna amorterar mest och bäst i landet!

  3. Leif Andersson

    Svenska ansvarig politiker har sedan långt tid tillbaka fått rekommendationer från EU-kommissionen att höja fastighetsskatten, slopa ränteavdragen och införa lagstadgad amortering. Emellertid har ingen lyft ett finger och det verkar inte som dina partikamrater heller har tänkt göra någonting åt problemet.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Tyvärr är även de mina som det ser ut för fega. Jag är orolig över att det är så viktigt att man ska låna så mycket. Meningen med lån är att de ska betalas tillbaka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.