Järnvägen måste fungera mycket bättre

Järnvägen måste fungera mycket bättre. Ja man kanske ska säga börja fungera för det gör den inte idag. Det går snart inte en dag utan att det inte är något fel någonstans i systemet.

Så blir det när man inte satsar på att underhålla järnvägen och det är statens ansvar.

Jag tycker den här regeringen gör fel som skyller på operatörerna som det egna SJ som får betala straffavgifter om tågen inte kommer och går i tid eller att de får ta kostnaderna för ersättningstrafik i form av bussar som blir följden av att järnvägen inte fungerar.

Dessutom har högerregeringen kraftigt höjt banavgifterna vilket har gjort att i många fall väljer företag att skicka gods med bil i stället vilket inte är bra miljömässigt.

Både banavgifter och risk för störningar och förseningar gör att man inte väljer de bästa miljöalternativet.

Järnvägssystemet behöver en mycket kraftig standardhöjning och bättre tänk och planering. Från Umeå påtalade vi från början bristen på dubbelspår från Umeå C och österut men ingen lyssnade och nu måste man investera där för över en miljard vilket blivit billigare om man gjort det från början.

Nu är det stor kapacitetsbrist på den sträcken och hela tågsystemet får störningar. För oss i Norrland så måste det byggas om söder om Härnösand och förbi Gävle om Botniabanan ska nyttjas fullt ut och och att mera gods kan överföras till järnväg. Jag hoppas verkligen att en rödgrön regering tar tag i och tar beslut som gör att vi får ett fungerande järnvägssystem.

Samtidigt måste man ta bort dumheter som straffavgifter som orsakas av att staten dvs Trafikverket inte har en fungerande infrastruktur på det spår som tågen går på och det bär regeringen ansvaret för men de har valt skattesänkningar för de som tjänar bäst i stället. Om järnvägen fungerar är det bra för jobben och miljön

En kommentar

  1. Pingback: Järnvägen måste fungera mycket ...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.