Snart dags att vända sig till staten för hjälp

Det sker en smitta på Länsstyrelsen i planprocesser och snart är det väl dags för kommunen att gå till husse staten och ifrågasätta hur man hanterar sin myndighetsuppgift. Eller så måste vi anmäla till någon domstol för att få bekräftat att man inte sköter sin myndighetsutövning korrekt. Det ser ut som om det behövs annorlunda demokratiska processer.

Enskilda tjänstemän ska inte yttra sig i en fråga som i demokratisk ordning är beslutad i kommunens planeringsutskott och i Byggnadsnämnden och lagt till handlingarna. Det aktuella planärendet går även den demokratiska vägen med samråd, utställning och antagande.

För Gimoborg är kommunens mark och byggnader. Fotbollsplanen är nedlagd och beslutet om detta är ett år gammalt, om inte mer. Det finns även rivningslov. Gimonäs ungdomar får en plan närmare där dom bor. Kansliet är flyttat och GCK har ett nytt kansli. Processen följer de steg som gäller med markägare, rivningslov, plubeslut, föravtal och planprocess.

Det ser ut som man försöker motarbeta ett byggande med utövande av sin roll i en myndighet. En enskild tjänsteman på länsstyrelsen företräder ingen demokratsikt tillsatt organisation. Jag tycker synd om Lorentz som jag tror tvingas försvara agerande som han tycker är fel. Nu är det någon tjänsteman som troligen bor för nära Gimoborg som använder sin tjänstemannautövning direkt olämpligt. Är det demokrati? Vad gör cheferna åt detta? Vi måste få upp och diskutera länsstyrelsens delegationsordningar i styrelsen.

Från kommunens sida har vi även vid två tillfällen begärt överläggningar och fått prata igenom detta men det verkar som att kulturen i länsstyrelsens väggar sitter så hårt att inte ens Lorentz verkar kunna göra något.

Gåshud får man.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.